23 stycznia 2014

Trochę wiosny w środku zimy – sałatka z jajkiem, fetą i miodowym winegretem/A little bit of spring in the middle of winter - salad with egg, feta cheese and honey vinaigrette



Nawet w środku zimy mam ochotę na chrupiące, świeże warzywa. Wiadomo, jakość nie jest taka sama, ale nie musimy kupować typowo letnich warzyw, jak pomidory, aby stworzyć coś świeżego i zdrowego. 

Sałatka to najłatwiejszy lunch pod słońcem. Otwierasz lodówkę, patrzysz, co masz do dyspozycji, a potem już tylko kroisz i w ciągu góra 10 min. masz pyszny i zdrowy posiłek.

Ja właśnie tak dzisiaj zrobiłam – zebrałam wszystkie resztki z lodówki i zrobiłam świetną sałatkę. 


Even in the middle of winter I want some crispy, fresh vegetables. Everybody knows the quality is not the same, but we do not need to buy a typical summer vegetables like tomatoes to create something fresh and healthy.

Salad is the easiest lunch under the sun. You open the fridge, look at what you have in there, and you only cut all and under 10 minutes you have a delicious and healthy meal.

I did so today - I gathered all the leftovers from the fridge and made a great salad.




Sałatka z jajkiem, fetą i miodowym winegretem


Składniki (1 duża porcja)

4 liście sałaty
¼ żółtej papryki
½ marchewki
30 g sera feta (lub np. sera sałatkowego)
¼ ogórka
2 jajka

Winegret
½ łyżeczki mocnej diżońskiej musztardy (jeśli macie zwykłą, łagodną musztardę, możecie dodać całą łyżeczkę)
1 łyżeczka miodu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Sałatę dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Paprykę opłukać i pokroić na wąskie paski. Marchewkę obrać, opłukać i zrobić wstążki obierakiem do warzyw. Ser pokroić w kostkę. Ogórek opłukać i pokroić w plasterki. Ugotowane jajka obrać.

Przygotować winegret: w miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu.

W misce lub na talerzu ułożyć sałatę, ogórka, paprykę, ser. Na wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki jajka. 

Całość polać winegretem.

Smacznego!




Salad with egg, feta cheese and honey vinaigrette


Ingredients (1 large serving)

4 lettuce leaves
¼ yellow pepper
½ carrot
30 g feta cheese 
¼ cucumber
2 eggs

Vinaigrette
½ tsp strong Dijon mustard (if you have a simple, mild mustard, you can add a whole teaspoon)
1 tsp honey
salt and freshly ground black pepper
3 tbsp olive oil

Method

Hard-boil the eggs. Rinse
thoroughly the lettuce and tear into smaller pieces. Rinse the peppers and cut into narrow strips. Peel the carrots, rinse and make the ribbons with a vegetable peeler. Cut cheese into cubes. Rinse cucumber and cut into slices. Peel the boiled eggs.

Prepare the vinaigrette: In a bowl, mix
thoroughly all the sauce ingredients.

In a bowl or on a plate arrange lettuce, cucumber, peppers, cheese. Lay eggs cut into quarters on the top.

Pour the vinaigrette over the salad.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz