Jambalaya pochodzi z kuchni kreolskiej i ma swoje źródła w kuchni kolonizatorów: jest przygotowywana na bazie ryżu, jak hiszpańska paella (w tej
wersji mamy także chorizo), dużo w niej także wpływów francuskich.
Jambalaya comes from the Creole cuisine and has its origins in the colonizers' cuisines: based on rice, as the Spanish paella (in this version, also a chorizo), it's full of French influences too.
Jambalaya comes from the Creole cuisine and has its origins in the colonizers' cuisines: based on rice, as the Spanish paella (in this version, also a chorizo), it's full of French influences too.
Jambalaya z chorizo i kurczakiem
(przepis pochodzi ze strony BBC Good Food, lekko
zmodyfikowany)
Skladniki (3-4 porcje)
2 filety z kurczaka
1 średnia cebula (ja
użyłam czerwonej)
2 ząbki czosnku
1 papryka (użyłam
czerwonej, zielonej i żółtej)
75 g chorizo
200 g ryżu
1 łyżeczka słodkiej
papryki
¼ - ½ łyżeczki ostrej
papryki
1 łyżeczka wędzonej
papryki (opcjonalnie)
sól, pieprz
350 ml bulionu warzywnego
lub drobiowego
1 puszka (ok. 400 g)
krojonych pomidorów
olej do smażenia
Przygotowanie
Kurczaka opłukać, usunąć
ścięgna i pokroić na malutkie kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Paprykę opłukać i drobno pokroić. Chorizo pokroić w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać
2-3 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć ok. 10 min. aż zbrązowieje. Przełożyć
do miseczki. Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu aż
zmięknie. Następnie dodać czosnek, paprykę i chorizo i smażyć przez kolejne 5
min. Dodać przyprawy.
Na patelnię włożyć z
powrotem kurczaka, dodać ryż, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i wlać
bulion. Całość dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem 20-25 min. aż ryż
zmięknie. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Jambalaya with chorizo and chicken
(adapted from BBC Good Food)
Ingredients (serves 3-4)
2 chicken fillets
1 medium onion, chopped (I've used red onion)
2 cloves garlic
1 bell pepper (I used red, green and yellow)
75 g chorizo
75 g chorizo
200 g rice
1 tsp sweet paprika
¼ - ½ tsp Cayenne pepper
1 tsp smoked paprika (optional)
salt and pepper
350 ml vegetable or chicken stock
1 can (400 g) chopped tomatoes
oil for frying
Method
Rinse the chicken, remove the tendon and cut into tiny pieces. Peel and chop onion and garlic. Rinse the peppers and cut into small pieces. Cut chorizo into slices.
In a large pan, heat 2-3 tbsp oil. Toss the chicken and cook about 10 min. until browned. Transfer to a bowl. Put the onion in a pan and fry for about 5 min. over medium heat until softened. Then add the garlic, paprika and chorizo and cook for another 5 min. Add the spices.
Put the chicken back in a pan, add the rice, mix thoroughly. Add the tomatoes and pour the stock. Mix thoroughly and cook covered for 20-25 min. until the rice is tender. If necessary, season with more salt and pepper.
Enjoy!
In a large pan, heat 2-3 tbsp oil. Toss the chicken and cook about 10 min. until browned. Transfer to a bowl. Put the onion in a pan and fry for about 5 min. over medium heat until softened. Then add the garlic, paprika and chorizo and cook for another 5 min. Add the spices.
Put the chicken back in a pan, add the rice, mix thoroughly. Add the tomatoes and pour the stock. Mix thoroughly and cook covered for 20-25 min. until the rice is tender. If necessary, season with more salt and pepper.
Enjoy!
Rewelacyjny obiad, uwielbiam wszystko co z chorizo.
OdpowiedzUsuń