26 stycznia 2014

Jambalaya z chorizo i kurczakiem/Jambalaya with chorizo and chicken



Jambalaya pochodzi z kuchni kreolskiej i ma swoje źródła w kuchni kolonizatorów: jest przygotowywana na bazie ryżu, jak hiszpańska paella (w tej wersji mamy także chorizo), dużo w niej także wpływów francuskich.

Jambalaya comes from the Creole cuisine and has its origins in the colonizers' cuisinesbased on rice, as the Spanish paella (in this version, also a chorizo​​), it's full of French influences too.




Jambalaya z chorizo i kurczakiem
(przepis pochodzi ze strony BBC Good Food, lekko zmodyfikowany)


Skladniki (3-4 porcje)

2 filety z kurczaka
1 średnia cebula (ja użyłam czerwonej)
2 ząbki czosnku
1 papryka (użyłam czerwonej, zielonej i żółtej)
75 g chorizo
200 g ryżu
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ - ½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
sól, pieprz
350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 puszka (ok. 400 g) krojonych pomidorów
olej do smażenia

Przygotowanie

Kurczaka opłukać, usunąć ścięgna i pokroić na malutkie kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę opłukać i drobno pokroić. Chorizo pokroić w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć ok. 10 min. aż zbrązowieje. Przełożyć do miseczki. Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu aż zmięknie. Następnie dodać czosnek, paprykę i chorizo i smażyć przez kolejne 5 min. Dodać przyprawy.

Na patelnię włożyć z powrotem kurczaka, dodać ryż, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i wlać bulion. Całość dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem 20-25 min. aż ryż zmięknie. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!




Jambalaya with chorizo and chicken
(adapted from BBC Good Food)


Ingredients (serves 3-4)

2 chicken fillets 
1 medium onion, chopped (I've used red onion)
2 cloves garlic
1 bell pepper (I used red, green and yellow)
75 g chorizo    
200 g rice 
1 tsp sweet paprika
¼ - ½ tsp Cayenne pepper     
1 tsp smoked paprika (optional)
salt and pepper 
350 ml vegetable or chicken stock 
1 can (400 g) chopped tomatoes 
oil for frying

Method

Rinse the chicken, remove the tendon and cut into tiny pieces. Peel and chop onion and garlic. Rinse the peppers and cut into small pieces. Cut chorizo into slices.

In a large pan, heat 2-3 tbsp oil. Toss the chicken and cook about 10 min. until browned. Transfer to a bowl. Put the onion in a pan and fry for about 5 min. over medium heat until softened. Then add the garlic, paprika and chorizo ​​and cook for another 5 min. Add the spices.

Put the chicken back in a pan, add the rice, mix thoroughly. Add the tomatoes and pour the stock. Mix thoroughly and cook covered for 20-25 min. until the rice is tender. If necessary, season with more salt and pepper.

Enjoy!    
   

1 komentarz: