Ziemniaki. Samo dobro.
Zróbmy więc z nich coś pysznego. Proponuję specjalność mojej mamy, czyli
kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Mimo, że robię je dosyć często,
zapewne nigdy nie osiągnę tej perfekcji. Po spróbowaniu mojej wersji tego
dania, mój brat stwierdził: „Dobre, ale nie tak dobre, jak mamy”. Cóż, nie
przeczę :) Z kuchnią naszych mam nigdy nie mamy szans :) I niech tak zostanie!
Kotlety ziemniaczane z
sosem pieczarkowym
(przepis własny)
Składniki (na ok. 7-8
kotletów)
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2 jajka (jedno do farszu,
drugie do obtaczania kotletów)
sól, świeżo zmielony
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Sos pieczarkowy
Składniki
400 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
woda
100-125 ml śmietanki (ja
używam płynnej śmietanki do sosów o słodkawym smaku)
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony
pieprz
olej lub masło do
smażenia (ok. 1-2 łyżki)
Przygotowanie
Kotlety
Ziemniaki obrać i
ugotować. Następnie przestudzić i przepuścić przez praskę. Cebulę drobno
posiekać i przesmażyć na maśle lub oliwie do zeszklenia (ja lubię poczekać do
momentu aż cebula zaczyna brązowieć, ma wtedy intensywniejszy aromat). Do
ziemniaków dodać zeszkloną cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przygotować dwa duże talerze. Na jednym roztrzepać jajko, na drugi wysypać
bułkę tartą. Łyżką nabierać masę ziemniaczaną, formować duże kulki, a następnie
rozpłaszczać je nożem, formując kotlety. Każdy uformowany kotlet maczać
najpierw w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć
kotlety na średnim ogniu po ok. 4 min. z każdej strony lub do momentu aż
zbrązowieją. Usmażone kotlety przekładać na ręcznik papierowy.
Sos pieczarkowy
Pieczarki pokroić (można
je pokroić w małą kosteczkę lub w plasterki). Cebulę pokroić w małą kosteczkę,
ząbek czosnku obrać, posiekać lub rozgnieść. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub
masła. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 min. do
zeszklenia. Następnie dodać czosnek i smażyć przez 1 min. Dodać pieczarki,
wymieszać i smażyć ok. 5-6 min. aż wyparuje z nich cała woda. Dodać sól i
pieprz oraz trochę wody (ok. 1/3 szklanki). Gotować przez kilka minut aż woda
lekko wyparuje. Następnie dodać śmietankę i gotować na małym ogniu przez ok.
7-8 min. aż sos zgęstnieje. Ewentualnie dodać soli i pieprzu. Gotowy sos
posypać posiekaną natką pietruszki.
Kotlety podawać polane
sosem pieczarkowym, np. z surówką coleslaw. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz