Pada. Wstaję rano i nie odróżniam
dnia od nocy. Jest ciemno, mokro, zimno. Grube krople spływają po szybie. Mam
ochotę znów zagrzebać się pod kołdrą. Jest na to tylko jeden sposób – herbata i
książka. A jednak lubię takie dni. Nie muszę zostawiać mojej kołdry, ani mojej
herbaty, ani mojej książki. Mogę zagłębić się w inny świat.
Na taką pogodę potrzebne
jest kulinarne pogotowie. Myślę tylko chwilę. To będzie coś pysznego i sycącego.
Hachis parmentier to jeden z tych cudów wiejskiej kuchni francuskiej, który sprawdza
się w takich warunkach. Gęsty mięsno-warzywny sos ukryty pod ziemniaczanym purée.
Kto się skusi? ;)
Hachis parmentier
Składniki (4-6 porcji)
Sos mięsny
500 g mięsa mielonego (ja
użyłam wieprzowiny, ale może być także wołowina, mieszane wieprzowo-wołowe, czy
jagnięcina)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1-2 średnie marchewki
3 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
1 liść laurowy
400-500 ml bulionu
½ łyżeczki oregano
1 łyżka masła
sól, pieprz
olej do smażenia
listki z 2-3 gałązek
natki pietruszki
Ziemniaczane purée
1 kg ziemniaków
200-300 ml mleka
2 łyżki masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
lub śmietanki 30 %
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić
w grubą kostkę i ugotować do miękkości (20-25 min.). Piekarnik nagrzać do 200oC.
Na dużej patelni rozgrzać
odrobinę oleju i wrzucić pokrojona w kosteczkę cebulę. Smażyć przez 2-3 min., a
następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć przez 1 min. Wrzucić pokrojoną
w małą kostkę marchewkę i smażyć przez ok. 8-10 min. aż zmięknie. Dodać mięso i
smażyć aż uzyska brązowy kolor. Dodać koncentrat pomidorowy, oregano, sól i
pieprz.
W międzyczasie podgrzać
bulion, a następnie wlać go na patelnię z mięsem. Wrzucić listek laurowy.
Gotować na małym ogniu aż większość płynu wyparuje i uzyskamy gęsty sos. Dodać
posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Zdjąć z ognia, dodać
masło i wymieszać aż się rozpuści.
Kiedy ziemniaki będą
miękkie, odcedzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło, część
mleka i wymieszać. Znów dodać mleka, wymieszać. W ten sposób możemy kontrolować
konsystencję purée. Możemy je zrobić gęstsze lub bardziej „płynne”. Dodać
śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Żaroodporne naczynie
wysmarować masłem lub oliwą. Przełożyć do niego sos mięsny, a na niego wyłożyć
ziemniaczane purée, tak aby dokładnie przykrywało sos.
Piec przez ok. 40 min.
lub do zezłocenia ziemniaków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz