18 stycznia 2014

Prawdziwe zimowe jedzenie – Hachis parmentier/Real winter food - Hachis parmentier



Pada. Wstaję rano i nie odróżniam dnia od nocy. Jest ciemno, mokro, zimno. Grube krople spływają po szybie. Mam ochotę znów zagrzebać się pod kołdrą. Jest na to tylko jeden sposób – herbata i książka. A jednak lubię takie dni. Nie muszę zostawiać mojej kołdry, ani mojej herbaty, ani mojej książki. Mogę zagłębić się w inny świat. 

Na taką pogodę potrzebne jest kulinarne pogotowie. Myślę tylko chwilę. To będzie coś pysznego i sycącego. Hachis parmentier to jeden z tych cudów wiejskiej kuchni francuskiej, który sprawdza się w takich warunkach. Gęsty mięsno-warzywny sos ukryty pod ziemniaczanym purée. Kto się skusi? ;)




Hachis parmentier


Składniki (4-6 porcji)

Sos mięsny
500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowiny, ale może być także wołowina, mieszane wieprzowo-wołowe, czy jagnięcina)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1-2 średnie marchewki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
400-500 ml bulionu
½ łyżeczki oregano
1 łyżka masła
sól, pieprz
olej do smażenia
listki z 2-3 gałązek natki pietruszki

Ziemniaczane purée
1 kg ziemniaków
200-300 ml mleka
2 łyżki masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub śmietanki 30 %
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować do miękkości (20-25 min.). Piekarnik nagrzać do 200oC.

Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pokrojona w kosteczkę cebulę. Smażyć przez 2-3 min., a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć przez 1 min. Wrzucić pokrojoną w małą kostkę marchewkę i smażyć przez ok. 8-10 min. aż zmięknie. Dodać mięso i smażyć aż uzyska brązowy kolor. Dodać koncentrat pomidorowy, oregano, sól i pieprz.

W międzyczasie podgrzać bulion, a następnie wlać go na patelnię z mięsem. Wrzucić listek laurowy. Gotować na małym ogniu aż większość płynu wyparuje i uzyskamy gęsty sos. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. 

Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać aż się rozpuści.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło, część mleka i wymieszać. Znów dodać mleka, wymieszać. W ten sposób możemy kontrolować konsystencję purée. Możemy je zrobić gęstsze lub bardziej „płynne”. Dodać śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem lub oliwą. Przełożyć do niego sos mięsny, a na niego wyłożyć ziemniaczane purée, tak aby dokładnie przykrywało sos. 

Piec przez ok. 40 min. lub do zezłocenia ziemniaków.

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz