Mam postanowienie noworoczne –
będę dużo piekła :) Wstałam więc dzisiaj rano i popędziłam do kuchni, mając
wielką ochotę na miękkie, wilgotne ciasto. Przepis jest często wykorzystywany w
mojej rodzinie, szczególnie na Wielkanoc, ponieważ pierwotnie jest to przepis
na babkę cytrynową, absolutnie fenomenalną, wilgotną, mocno cytrynową, z
przepysznym lukrem cytrynowym. Mamy jednak sezon mandarynkowy w pełni i
dysponując siatką tych właśnie owoców, zdecydowałam się na mały eksperyment. W
rezultacie otrzymałam cudowne, miękkie ciasto z lekką, cytrusową nutą. Smak
cytrusów nie przeważa, jak w przypadku cytryn, ponieważ mandarynki są raczej
słodkie. Jeśli chcemy otrzymać bardziej mandarynkowy aromat, można użyć skórki
startej z większej ilości owoców, np. 5-6 (ja starłam skórkę tylko z 3).
Uwaga! Szukajcie owoców o grubszych skórkach. Łatwiej będzie ją ścierać. Ja
miałam do dyspozycji mandarynki o bardzo cienkich skórkach i wierzcie mi, to
nie jest łatwa sprawa.
Szybkie ciasto mandarynkowe
(zmodyfikowany przepis na babkę cytrynową siostry
Anastazji)
Składniki (keksówka, ok.
35 cm)
2 i ¾ szkl. mąki
1 i ¼ szkl. cukru pudru
1 opakowanie proszku do
pieczenia
szczypta soli
5 jajek
250 g masła
5-6 mandarynek (sok i
starta skórka)
Przygotowanie
Wcześniej przygotować
wszystkie składniki, jajka i masło wyjąć z lodówki na ok. 1 h przed przygotowaniem
ciasta, aby uzyskały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180oC.
W misce wymieszać mąkę z
proszkiem do pieczenia i solą. Oddzielnie utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać
po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując składniki. Po dodaniu wszystkich
jajek, stopniowo dodawać mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając. Następnie
dodać sok i startą skórkę z mandarynek (ja dodałam sok z 5 owoców i skórkę z 3,
jednak smak mandarynki był w tym przypadku słabo wyczuwalny, dlatego myślę, że
można dodać skórkę z 5 lub nawet 6 owoców, tak aby ożywić smak) i miksować
jeszcze przez 1-2 min.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec do 1 h (ja piekłam ok. 50 min.), aż ciasto nabierze ładnego,
brązowego koloru, a patyczek wsunięty w środek będzie suchy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz