25 stycznia 2014

Wieprzowina po chińsku/Chinese plate with pork, soy sauce and rice



Dzisiaj zapraszam na coś innego, mianowicie przeniesiemy się na Daleki Wschód, który pachnie jaśminowym ryżem, sosem sojowym, imbirem i chili. Zasmakowałam w kuchni azjatyckiej już jakiś czas temu i chętnie odkrywam nowe połączenia smakowe, składniki, które u nas są nieznane. Niestety, te produkty ciągle pozostają dosyć drogie i czasami ciężko dostępne, szczególnie w mniejszych miastach, ale jeśli tylko macie okazję je kupić  i spróbować czegoś nowego, nie wahajcie się!

Today I invite you to prepare something else. We're going to move to the Far East, which smells of jasmine rice, soy sauce, ginger and chilli. I appreciated Asian cuisine some time ago and I'm happy to discover some new flavor combinations, ingredients that are unfamiliar to us. If you only have the opportunity to buy the proper ingredients and try something new, do not hesitate!




Wieprzowina po chińsku
(inspiracja: strona Kwestia Smaku
 

Składniki (2 porcje)
    

200 g wieprzowiny (np. polędwiczki)
100-200 g ryżu
½ czerwonej papryki
½ czerwonej papryczki chili
szczypiorek
olej
nasiona sezamu, dyni lub inne
¼ szkl. sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Mięso wyjąć z lodówki, przemyć i odłożyć do ocieplenia. Ryż ugotować. Paprykę przemyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Papryczkę chili przemyć, usunąć nasiona (jeśli chcemy, aby danie było ostrzejsze możemy je zostawić) i pokroić na małą kosteczkę. Uwaga! Po krojeniu chili umyć ręce i nie dotykać twarzy szczególnie oczu i ust)!  Szczypiorek drobno pokroić. Nasiona sezamu lub inne, których używamy, uprażyć na małym ogniu na suchej patelni. Uważać, żeby się nie przypaliły. Czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać (zamiast noża czy obieraczki użyjcie małej łyżeczki).

Przygotować sos: sos sojowy wlać do małego garnuszka, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 min. aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.

Ocieplone mięso pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w woku lub na patelni. Wrzucić czosnek z imbirem i smażyć przez 1 min. Następnie wrzucić mięso. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż nabierze brązowego koloru. Następnie wrzucić paprykę i chili i smażyć przez kilka minut aż papryka lekko zmięknie. Dodać sos i gotować przez ok. 1-2 min.

Ryż wyłożyć do miseczek, wyłożyć mięso z warzywami i sosem i posypać ziarnami.

Smacznego!





Chinese plate with pork, soy sauce and rice
(recipe inspired by Kwestia Smaku blog)


Ingredients (serves 2)

200 g pork (such as sirloin)
100-200 g rice
½ red pepper
½ red chilli pepper
chive
oil
sesame seeds, pumpkin or other
¼ cups soy sauce
2 tsp sugar
1 cm piece fresh ginger
1 clove garlic

Method


Remove the meat from the refrigerator, rinse and set aside to warm up. Boil the rice. Wash peppers, remove seeds and cut into cubes. Rinse chili, remove the seeds (if you want to make the dish hotter, you can leave them) and cut into small cubes. Note: After slicing chili wash your hands and do not touch your face, especially eyes and mouth! Chop chives finely. Roast the sesame seeds or other on a low heat on a frying pan. Be careful so they don't burn. Peel and chop garlic. Peel the ginger (it's easier to use a teaspoon instead of a knife or a peeler).

Prepare the sauce: pour the
soy sauce into a small pot, add sugar and cook over a low heat for about 5-7 min. until sugar is dissolved and the sauce thickens.

Cut the meat into cubes. Heat oil in a wok or a frying pan. Toss garlic with ginger and fry for 1 min. Then toss meat in. Cook over a low heat for several minutes until it becomes brown. Then toss the peppers and chilli in and fry for a few minutes until the peppers soften slightly. Add the sauce and cook for about 1-2 minutes .


Put rice into bowls, put the meat with vegetables and sauce and sprinkle with seeds.


Enjoy!
W Nowy Rok z Superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz