7 stycznia 2014

Naleśniki, które potrafią zdziałać cuda/Crêpes which can work wonders



Naleśniki to jedno z tych dań, które potrafią podnieść morale. Tym bardziej, jeśli podamy je z Nutellą. 

Pamiętam mojego pierwszego francuskiego naleśnika z Nutellą. Wieczór w Paryżu, rue Mouffetard, Dzielnica Łacińska, mikroskopijna naleśnikarnia. Sprzedawca rozlewa łyżkę ciasta na wielką płytę i rozprowadza je dokładnie, nakłada porządną porcję Nutelli, składa naleśnik. Nie wiem, czy to za sprawą składników i przygotowania, czy raczej atmosfery miejsca i chwili, ale nigdy nie jadłam tak dobrych naleśników. Lubię wierzyć, że jedno i drugie. Francuzi jednak znają się na rzeczy ;)


Crêpes are one of this food that can boost morale. Even more if we serve them with Nutella.

I remember my first French crêpe with Nutella. An evening in Paris, rue Mouffetard, Quartier Latin , a minuscule crêpes' shop. The seller poured a spoonful of dough on a large plate and distributed it evenly, put a decent portion of Nutella and made a crêpe. I do not know whether this is due to the ingredients and preparation, or rather the atmosphere of the place and the time, but I never tasted so good crêpes. I believe that it's both. The French, however, they know how to do it ;)

 




                                                                                                                                                         
Francuskie naleśniki z Nutellą
(przepis pochodzi z dwumiesięcznika „Marmiton”, styczeń-luty 2014)

Składniki (na ok. 15 naleśników)

750 ml mleka
3 jajka
300 g mąki
3 łyżki oleju + do naoliwienia patelni
Nutella

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki (oprócz Nutelli). Najlepiej użyć trzepaczki, aby nie zostawić żadnych grudek. Mieszać do uzyskania gładkiego ciasta.

Do smażenia naleśników możemy użyć specjalnej patelni lub każdej patelni z nieprzywierającym dnem. Patelnię smarujemy odrobiną oleju (najlepiej wlać kilka kropli oleju i zebrać jego nadmiar za pomocą ręcznika kuchennego). Chochlą nabierać ciasto i rozlewać po całej patelni. Każdy naleśnik smażyć z dwóch stron do zezłocenia.

Podawać z Nutellą, dżemem, miodem, syropem klonowym lub innym ulubionym smarowidłem.

Smacznego!





French crêpes with Nutella

(recipe comes from the bi-monthly "Marmiton", January-February 2014)
 

Ingredients (for about 15 pancakes)

 

750 ml milk

3 eggs

300 g flour

3 tbsp oil
+ for greasing the pan 

Nutella

 

Method


In a large bowl mix all the ingredients (except the Nutella). It's best to use a whisk to not leave any lumps. Mix to a smooth dough.

For frying, you can use a special pan or any pan with a non-stick bottom. Grease the pan with a little oil (preferably pour a few drops oil and collect the excess using a kitchen towel). Use the ladle to take the dough and pour it on the pan, spreading it nicely on the whole surface. Fry each pancake on both sides until golden.

Serve with Nutella, jam, honey, maple syrup or other favorite spreads.

Enjoy!

6 komentarzy:

  1. Delikatne naleśniki i rozpływająca się w ustach nutella ? Biorę w ciemno ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodałabym do tego jeszcze banana pokrojonego w cienkie plasterki. Taki zestaw w moim domu ma największe wzięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie skończyłam z robieniem naleśników z proporcji "na oko". zamiast oleju do ciasta dodałam roztopione masło. wyszły genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paula, nastepnym razem dodaj do ciasta lyzke rumu. Place lizac!

    OdpowiedzUsuń