19 stycznia 2014

Amerykańskie bułki serowe Gordona Ramsaya/Gordon Ramsay's American cheese buns



Bardzo serowe bułki, które świetnie smakują z zupą z boczkiem, kukurydzą i ziemniakami z ostatniego posta. Zapraszam!




Amerykańskie bułki serowe
(przepis pochodzi z książki „Ultimate Home Cooking” Gordon Ramsay, lekko zmodyfikowany)


Składniki (z podanych składników wyszło mi dokładnie 21 bułeczek)

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 g tartego sera (ja miałam pod ręką Emmentalera)
300-400 ml kwaśnej śmietany (ja miałam do dyspozycji jedynie 300 ml, więc dodałam trochę mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję)
świeżo zmielony czarny pieprz
20-30 g rozpuszczonego masła do posmarowania bułek

Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku). Wymieszać. Dodać ser i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i zacząć wyrabiać. W razie potrzeby dodać więcej śmietany lub mleka.

Piekarnik nagrzać do 160oC.

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić (dosłownie 1-2 min., nie dłużej). Rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm i za pomocą np. szklanki wykrawać krążki. Gotowe krążki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekłam po 9 krążków naraz.

Masło rozpuścić i wysmarować nim każdy krążek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. lub do momentu aż bułeczki podrosną i zbrązowieją.
Wyjąć na kratkę do ostygnięcia. W międzyczasie piec kolejną partię bułek.

Podawać np. z zupą z boczkiem, kukurydzą i ziemniakami lub jako smaczną przekąskę na zimno lub na ciepło.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Są świetne! A tobie wyszły wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bosko!, ale nie kojarzę ich z tej książki... muszę ją ponownie przejrzeć :D

    OdpowiedzUsuń