Bardzo serowe bułki,
które świetnie smakują z zupą z boczkiem, kukurydzą i ziemniakami z ostatniego
posta. Zapraszam!
Amerykańskie bułki serowe
(przepis pochodzi z książki „Ultimate Home Cooking” Gordon Ramsay, lekko zmodyfikowany)
Składniki (z podanych
składników wyszło mi dokładnie 21 bułeczek)
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka soli
100 g tartego sera (ja
miałam pod ręką Emmentalera)
300-400 ml kwaśnej
śmietany (ja miałam do dyspozycji jedynie 300 ml, więc dodałam trochę mleka,
aby uzyskać odpowiednią konsystencję)
świeżo zmielony czarny
pieprz
20-30 g rozpuszczonego
masła do posmarowania bułek
Przygotowanie
Do dużej miski przesiać
mąkę i proszek do pieczenia. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Wymieszać. Dodać ser i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i zacząć wyrabiać. W
razie potrzeby dodać więcej śmietany lub mleka.
Piekarnik nagrzać do 160oC.
Ciasto wyłożyć na
oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić (dosłownie 1-2 min., nie dłużej).
Rozwałkować na placek o grubości ok. 2 cm i za pomocą np. szklanki wykrawać
krążki. Gotowe krążki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja
piekłam po 9 krążków naraz.
Masło rozpuścić i
wysmarować nim każdy krążek.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec ok. 30 min. lub do momentu aż bułeczki podrosną i
zbrązowieją.
Wyjąć na kratkę do
ostygnięcia. W międzyczasie piec kolejną partię bułek.
Podawać np. z zupą z
boczkiem, kukurydzą i ziemniakami lub jako smaczną przekąskę na zimno lub na
ciepło.
Smacznego!
Są świetne! A tobie wyszły wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglądają bosko!, ale nie kojarzę ich z tej książki... muszę ją ponownie przejrzeć :D
OdpowiedzUsuń