Z kaszą gryczaną,
twarogiem i miętą. Smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła babcia Tosia.
Podane na słodko lub słono, zawsze smakowały wyśmienicie.
With buckwheat, cottage cheese and mint. The taste of my childhood. My grandmother, Tosia, was making the best ones. Served sweet or savory, always tasted great.
Pierogi lubelskie
Składniki (ok. 20-30
pierogów)
Ciasto
2 szkl. mąki
ok. 1 szkl. letniej wody
1 łyżeczka soli
Farsz
1 torebka kaszy gryczanej
(100 g)
½ kg sera białego
1 jajko
posiekana mięta
sól
Przygotowanie
Farsz
Kaszę ugotować do
miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Dodać rozkruszony ser,
jajko, miętę oraz sól i dokładnie wymieszać.
Ciasto
Mąkę wysypać na stolnicę,
dodać sól. Powoli dodając wodę, zagniatać gładkie i elastyczne ciasto.
Uformować kulę i odłożyć
na oprószoną mąką stolnicę. Przykryć ściereczką, aby ciasto nie wyschło.
Odkroić 1/3 ciasta i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą np. szklanki
wykrawać krążki. Na środku każdego krążka nakładać po 1-2 łyżeczki farszu
(zależy od wielkości krążka), składać w półksiężyc, dokładnie sklejając boki. Kontynuować
z resztą ciasta.
W dużym garnku zagrzać ok.
3 l wody. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucać po kilka pierogów. Wyjmować, gdy
zaczną wypływać na powierzchnię. Kontynuować z resztą pierogów.
Można podawać pierogi
prosto z wody lub dodatkowo podsmażyć.
Podawać na słodko z
kwaśną śmietaną i cukrem lub na słono z kwaśną śmietaną i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Smacznego!
Lublin dumplings
Ingredients
(makes about 20-30 dumplings)
Dough
2 cups flour
about 1 cup lukewarm water
1 tsp salt
Stuffing
1 bag buckwheat (100 g)
½ kg cottage cheese
1 egg
chopped mint
salt
2 cups flour
about 1 cup lukewarm water
1 tsp salt
Stuffing
1 bag buckwheat (100 g)
½ kg cottage cheese
1 egg
chopped mint
salt
Method
Stuffing
Cook the buckweat until tender in salted water. Drain and let it cool. Add crumbled cheese, egg, mint and salt and mix thoroughly.
Dough
Put the flour on a pastry board, add salt. Slowly adding water, knead smooth and elastic dough.
Shape into a ball and put it on a floured pastry board. Cover with a cloth so that the dough does not dry out. Cut the third of dough off and roll out. Using e.g. a glass, cut out the discs. At the center of each disc put 1-2 tsp batter (depending on the size of the disc) and put the dough together, carefully gluing the sides. Continue with the rest of the dough.
In a large pot, heat about 3 liters water. When it starts boiling, add salt and throw a few dumplings. Remove when they start to float. Continue with the rest of the dumplings.
You can serve the dumplings straight out of the water or fry them.
Serve sweet with sour cream and sugar or savory with sour cream and freshly ground black pepper.
Enjoy!
Cook the buckweat until tender in salted water. Drain and let it cool. Add crumbled cheese, egg, mint and salt and mix thoroughly.
Dough
Put the flour on a pastry board, add salt. Slowly adding water, knead smooth and elastic dough.
Shape into a ball and put it on a floured pastry board. Cover with a cloth so that the dough does not dry out. Cut the third of dough off and roll out. Using e.g. a glass, cut out the discs. At the center of each disc put 1-2 tsp batter (depending on the size of the disc) and put the dough together, carefully gluing the sides. Continue with the rest of the dough.
In a large pot, heat about 3 liters water. When it starts boiling, add salt and throw a few dumplings. Remove when they start to float. Continue with the rest of the dumplings.
You can serve the dumplings straight out of the water or fry them.
Serve sweet with sour cream and sugar or savory with sour cream and freshly ground black pepper.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz