18 stycznia 2014

Skandynawskie bułeczki kardamonowe z kremem/Scandinavian cardamom buns with cream



Dzisiaj z rana przepis na bułki pachnące kardamonem, prosto ze Skandynawii. Może na śniadanie już za późno, ale może na podwieczorek? ;)






Skandynawskie bułeczki kardamonowe z kremem
(przepis pochodzi z książki „Scandilicious baking” Signe Johansen, zmodyfikowany)


Składniki (na 9-10 bułek)

Bułki
160 ml mleka
25 g masła
ok. 280 g mąki
35 g drobnego cukru
1 łyżeczka kardamonu
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli

Krem
30 g cukru
150 ml mleka
2 żółtka
½ łyżeczki soli
30 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 laska wanilii

Ponadto
cukier puder do posypania bułek

Przygotowanie

Bułki
Mleko podgrzać z masłem. Taka mikstura sprawi, że bułki będą lżejsze. Odstawić do przestudzenia (w momencie wlewania do drożdży, mleko nie może być gorące, musi być lekko ciepłe).

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, sól, drożdże i kardamon. Dokładnie wymieszać. 

Do suchych składników wlać lekko ciepłe mleko z masłem i zacząć wyrabiać. Jeśli ciasto nadal będzie klejące, dodać więcej mąki. Trzeba jednak uważać, aby ciasto nie stwardniało. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, ale nie klejące. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ok. 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i powyrabiać przez ok. 2 min. Następnie formować małe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułki zostawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Wyrośnięte bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min. Jeśli bułki szybko nabiorą brązowego koloru, należy zmniejszyć temperaturę do 180oC i ewentualnie przykryć bułeczki folią aluminiową.

Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Krem
Mleko podgrzać z cukrem i wanilią (laskę wanilii przepołowić, nożem wydrążyć ziarenka i wrzucić razem z pustą skorupką do mleka). Zdjąć z ognia. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą. 1/3 mleka wlać do żółtek, ciągle mieszając. Następnie żółtka z mąką i mlekiem wlać do garnka z pozostałym mlekiem i z powrotem postawić na małym ogniu, ciągle mieszając. Po krótkim czasie masa zacznie gęstnieć. Gęstą masę zdjąć z ognia. Jeśli nie udało się uniknąć grudek, należy ją przepuścić przez sitko.

Na gotową masę nałożyć trochę folii spożywczej, dokładnie ja przykrywając, tak aby na jej powierzchni nie tworzyła się skorupa. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Gotowe, przekrojone bułeczki przekładać kremem. Serwować np. z kardamonowym cappuccino :)

Smacznego!







5 komentarzy:

  1. Oj jak dawno ich nie pieklam! Sa przepyszne :)
    Niektorzy krem waniliowy ubijaja dodatkowo ze sztywna kremowka, zeby byl bardziej puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Tym razem jednak sobie darowałam :)

      Usuń
  2. Aż się zrobiłam głodna.... wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki palce lizać :)
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń