22 stycznia 2014

Tarte au sucre



To proste - pyszne kruche ciasto z nadzieniem z brązowego cukru, mleka, śmietany. Kulinarna prostota we francuskim wydaniu. A smak – bez porównania.

Tarte au sucre (dosł. tarta z cukrem) pochodzi z północy Francji, regionu graniczącego z Belgią, tak jak zresztą Monsieur T., który zawsze chętnie się w nią wgryzie :)




Tarte au sucre
(inspiracja: blog Amuses bouche)


Składniki (forma na tartę o wymiarach ok. 26 cm)

Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko

Nadzienie
260 g brązowego cukru
200 ml kwaśnej śmietany 30 %
60 ml mleka
60 g rozpuszczonego masła
50-60 g mąki
1 jajko


Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki z solą i rozkruszać palcami, aby składniki się połączyły (jak przy kruszonce). Dodać jajko i zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę zimnej wody. 

Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h. 

Po 30 min. rozgrzać piekarnik do 180oC. Formę na tartę nasmarować masłem.

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki, odczekać kilka minut aż się ociepli i będzie łatwiejsze do rozwałkowania. Rozwałkować na placek nieco większy niż forma, tak aby wychodziło poza jej brzegi. Ciasto przełożyć do formy i dokładnie docisnąć do brzegów i dna. Dno ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć (mogą być specjalne kulki ceramiczne, ciecierzyca, groch, fasola lub jabłka). Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 min. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 15 min. lub do uzyskania złotego koloru. Ten sposób przygotowania zabezpiecza ciasto przed nasiąkaniem. Po upieczeniu będzie nadal kruche i chrupkie.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Cukier utrzeć z jajkiem. Dodać mleko, śmietanę, rozpuszczone masło oraz mąkę i dokładnie wymieszać.

Masę wylać na upieczony spód i wstawić do piekarnika na 20-25 min. lub do zezłocenia.

Ciasto wyjąć z piekarnika. Najlepiej odczekać ok. 12 h, aby masa dobrze się ścięła.

Można podawać z kwaśną lub bitą śmietaną. Lub bez niczego. Jest pyszna ;) 

Smacznego!



2 komentarze: