Wspaniały dodatek do
pieczonego lub smażonego mięsa, kolejny francuski pomysł na przygotowanie
ziemniaków. Ja podałam je z roladkami z indyka z szynką i parmezanem w sosie
musztardowo-śmietanowym (przepis już wkrótce! ;) ). Cieniutko krojone ziemniaki
z szalotką, pachnące masłem i tymiankiem, podlane bulionem drobiowym. Czego
chcieć więcej?
A
great side to baked or fried meat,
another French idea for potatoes. I served
them with turkey roulades with ham and parmesan cheese in a creamy mustard sauce
(the recipe’s coming soon ;)). Thinly sliced potatoes with shallots, scented with butter and thyme, with chicken broth poured
over. What do you want more?
Pommes boulangères
(przepis pochodzi z książki “Skinny French kitchen” Harry Eastwood)
Składniki
(4 porcje)
5 dużych, mączystych
ziemniaków
5 szalotek
20 g masła
bouquet garni z tymianku
i liścia laurowego (można użyć świeżego lub suszonego tymianku)
300 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Szalotkę obrać, pokroić w
piórka i podsmażyć razem z tymiankiem.
Obrać ziemniaki (nie
opłukiwać, ponieważ skrobia w nic zawarta będzie potrzebna do ich sklejenia).
Pokroić je jak najcieniej. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem ułożyć
pierwszą warstwę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę szalotki, posypać
wiórkami z masła, posolić. Kontynuować z resztą ziemniaków i szalotki.
Gotową zapiekankę podlać
bulionem, rozłożyć wiórki z masła i posypać tymiankiem.
Piec przez ok. 45 min.
Podawać np. z roladkami z
indyka z szynką i parmezanem w musztardowo-śmietanowym sosie.
Pommes boulangères
(recipe comes from „Skinny French kitchen” Harry Eastwood)
Ingredients
(serves 4)
5 large, starchy potatoes
5 shallots
20 g butter
bouquet garni of thyme and bay leaf (you can use fresh or dried thyme as well)
300 ml chicken broth
salt and pepper
Method
Preheat the oven to 180oC.
5 shallots
20 g butter
bouquet garni of thyme and bay leaf (you can use fresh or dried thyme as well)
300 ml chicken broth
salt and pepper
Method
Preheat the oven to 180oC.
Peel the shallots, chop and fry together with the thyme.
Peel the potatoes (do not rinse, because you will need the starch to glue them). Cut them as thinly as you can. In a buttered casserole arrange the first layer of potatoes. Then put half the shallots, sprinkle with butter, season with salt. Continue with the rest.
Pour the broth over, spread the butter over and sprinkle with thyme.
Bake for about 45 minutes.
Serve with e.g. turkey roulades with ham and parmesan cheese in a creamy mustard sauce.
Enjoy!
Musi smakować rewelacyjnie! Tak też zresztą wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak, zdecydowanie są świetne :)
Usuń