11 października 2014

Pieczony łosoś Okrasy/ Okrasa's baked salmon

Lubię łososia. Często szukam więc nowych sposobów na jego przygotowanie. Dzisiaj proponuję marynatę Karola Okrasy. On później wrzuca rybę na ruszt, ja ją zapiekam.

I like salmon. So often I look for new ways to prepare it. Today I suggest Karol Okrasa's marinade. Then he puts the fish on the barbecue, but me, I bake it.


 Pieczony łosoś Okrasy
(na podstawie książki "Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa")


Składniki (1 porcja)

150 g filetu z łososia
sól, pieprz
5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki miodu
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
sok z 1 limonki
4 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie


Piekarnik nagrzać do 180oC.

Łososia opłukać i wysuszyć. Posypać solą i pieprzem.

Do miski wlać sos sojowy i miód. Papryczkę opłukać, usunąć pestki (można je zostawić, jeśli chcemy, aby marynata była ostrzejsza), drobno pokroić i wrzucić do miski. Czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do marynaty. Dodać sok z limonki i oliwę. Dokładnie wymieszać.

Do marynaty włożyć łososia i dokładnie rozprowadzić po nim marynatę. Zostawić skórą do góry i wstawić na 15 min. do lodówki.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry i piec ok. 20 min. aż mięso będzie różowe i delikatne. Od razu zdjąć skórę i brązowe mięso.

Podawać, polewając marynatą.

Smacznego!




 Okrasa's baked salmon
(based on the
"Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa" book)

 

Ingredients (1 serving)


150 g salmon fillet 
salt and pepper
5 tablespoons soy sauce
4 tablespoons honey
1/2 chilli peppers
1 clove garlic
juice of 1 lime
4 tablespoons olive oil
 

Method

Preheat the oven do
180oC.

Rinse and dry salmon. Sprinkle with salt and pepper.

In a bowl pour the soy sauce and honey. Rinse chilli, remove the seeds (you can leave them if you want  marinade sharper), cut into small pieces and toss into a bowl. Peel the garlic and chop finely, add to marinade. Add the lime juice and olive oil. Mix thoroughly.

Put salmon in the
marinade and carefully spread over it. Leave the fish skin up and put in  the fridge for 15 minutes

After this time, remove from the fridge, transfer to a baking dish skin side up and bake for about 20 minutes until the meat is pink and delicate. Immediately remove skin and brown meat.

Serve, pouring the marinade over the salmon.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz