1 października 2014

Buchty z Nutellą/Buchta with Nutella

Mięciutkie bułeczki z czekoladowym wnętrzem. Polecam!

Soft buns with chocolate inside. Let's have them!






Buchty z Nutellą
 (przepis inspirowany blogiem White Plate)


Składniki (ok. 10 bułeczek)

250 g mąki
40 g drobnego cukru
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
125 ml ciepłego mleka
50 g masła, miękkiego + do wysmarowania formy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Nutella (po 1 łyżeczce na każdą bułeczkę)
1 jajko do posmarowania bułeczek


Przygotowanie

Drożdże pokruszyć do miseczki. Zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i odstawić aż drożdże zaczną się pienić (ok. 10 min.).

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, ekstrakt, drożdże i jajka z cukrem i szybko zagnieść ciasto. Następnie dodać miękkie masło i dokładnie zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Dowolna formę wysmarować masłem. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, w środek wkładać 1 łyżeczkę Nutelli, sklejać i formować bułeczkę. Tak przygotowane bułki układać w formie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec 25-30 min. 

Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Można posypać cukier pudrem.

Smacznego!





Buchta with Nutella
 (recipe inspired by White Plate blog)



Ingredients (for about 10 buns)

250 g flour
40 g caster sugar
20 g fresh yeast
3 egg yolks
125 ml warm milk
50 g butter, soft + to grease the mold
1 teaspoon vanilla extract 
pinch of salt
Nutella (1 teaspoon per bun)
1 egg for brushing buns
 

Method

Crumble the yeast into a bowl. Pour milk over, add 1 tablespoon sugar and 1 tablespoon flour and set aside until the yeast begins to foam (about 10 minutes).

Beat the egg yolks with sugar until smooth, clear batter. Sift the flour into a bowl. Add salt, vanilla extract, yeast and eggs with sugar and quickly knead the dough. Then add the soft butter and knead thoroughly. Cover with a cloth and leave to rise for about 1.5 h.

Grease the mold with butter. Cut the pieces of the risen dough, put 1 teaspoon Nutella inside, stick together and form a bun. Put the prepared buns in the mold. Cover with a cloth and leave to rise for about 1 h.

Preheat the oven to 180oC.

Spread beaten egg on the risen buns, put in the oven and bake for 25-30 minutes

Remove from the oven and leave to cool. You can sprinkle with icing sugar.

Enjoy!




2 komentarze: