Soft buns with chocolate inside. Let's have them!
Buchty z Nutellą
(przepis inspirowany blogiem White Plate)
Składniki (ok. 10
bułeczek)
250 g mąki
40 g drobnego cukru
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
125 ml ciepłego mleka
50 g masła, miękkiego +
do wysmarowania formy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Nutella (po 1 łyżeczce na
każdą bułeczkę)
1 jajko do posmarowania
bułeczek
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do
miseczki. Zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i odstawić aż
drożdże zaczną się pienić (ok. 10 min.).
Żółtka utrzeć z cukrem na
gładką, jasną masę. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, ekstrakt, drożdże i jajka z cukrem
i szybko zagnieść ciasto. Następnie dodać miękkie masło i dokładnie zagnieść.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Dowolna formę wysmarować
masłem. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, w środek wkładać 1 łyżeczkę
Nutelli, sklejać i formować bułeczkę. Tak przygotowane bułki układać w formie.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Wyrośnięte bułeczki
posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec 25-30 min.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić. Można posypać cukier pudrem.
Smacznego!
Buchta with Nutella
(recipe inspired by White Plate blog)
Ingredients
(for about 10 buns)
250 g flour
40 g caster sugar
20 g fresh yeast
3 egg yolks
125 ml warm milk
50 g butter, soft + to grease the mold
250 g flour
40 g caster sugar
20 g fresh yeast
3 egg yolks
125 ml warm milk
50 g butter, soft + to grease the mold
1 teaspoon vanilla extract
pinch of salt
Nutella (1 teaspoon per bun)
1 egg for brushing buns
pinch of salt
Nutella (1 teaspoon per bun)
1 egg for brushing buns
Method
Crumble the yeast into a bowl. Pour milk over, add 1 tablespoon sugar and 1 tablespoon flour and set aside until the yeast begins to foam (about 10 minutes).
Beat the egg yolks with sugar until smooth, clear batter. Sift the
flour into a bowl. Add salt,
vanilla extract, yeast and eggs with sugar and quickly knead the dough. Then add the soft butter
and knead thoroughly.
Cover with a cloth and leave to rise for about
1.5 h.
Grease
the mold with butter. Cut the pieces of the risen dough, put 1
teaspoon Nutella inside, stick together and form a bun. Put the
prepared buns in the mold. Cover
with a cloth and leave to rise for about 1 h.
Preheat
the oven to 180oC.
Spread beaten egg on the risen
buns, put in the oven and bake
for 25-30 minutes.
Remove
from the oven and leave to cool. You
can sprinkle with icing sugar.
Enjoy!
Mmm, taka bułeczka to czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się! :) Pozdrawiam
Usuń