Świetna propozycja na
imprezę lub na szybki lunch czy kolację. Dodaj tylko sałatę z winegretem i już!
Great idea for a party or a quick
lunch or dinner. Add just a salad with vinaigrette
and you’re ready to go!
Tortilla con patatas
(na
podstawie „La cuisine du monde”, wyd.
France Loisirs)
Składniki
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
7 jajek
¼ łyżeczki ostrej papryki
(lub mniej, do smaku)
sól, świeżo zmielony
pieprz
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, opłukać
i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej,
wrzucić ziemniaki z cebulą i smażyć na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie ok.
10-15 min. (ja po pewnym czasie zmniejszyłam ogień i smażyłam pod przykryciem).
W misce roztrzepać jajka,
dodać przyprawy, a następnie miękkie ziemniaki i cebulę. Dokładnie wymieszać i
wlać z powrotem na patelnię. Smażyć na średnim ogniu aż do ścięcia jajek (ok. 5
do 8 min.). Używając dużego talerza lub dużej deski, przykryć patelnię,
odwrócić ją dnem do góry, przewrócić tortillę na talerz, a następnie delikatnie
zsunąć nieusmażoną stroną na patelnię. Smażyć z drugiej strony ok. 5 min.
Lekko ostudzić.
Smacznego!
Tortilla con patatas
(based
on „La cuisine du monde", ed. France
Loisirs)
Ingredients
4 large potatoes
1 large onion
7 eggs
¼ teaspoon cayenne pepper (or less to taste)
salt and freshly ground pepper
1 tablespoon oil for frying
Method
Peel the potatoes, rinse and cut into slices, as thin as possible. Peel and cut onion.
1 large onion
7 eggs
¼ teaspoon cayenne pepper (or less to taste)
salt and freshly ground pepper
1 tablespoon oil for frying
Method
Peel the potatoes, rinse and cut into slices, as thin as possible. Peel and cut onion.
Heat
oil in a frying pan, toss the
potatoes with onion and fry
over medium heat until the vegetables
are tender, about 10-15 minutes (after some time I reduced the heat and
I fried them under cover).
In a bowl, beat eggs, add spices and then the soft potatoes and onions. Mix well and pour back into the pan. Fry over medium heat until eggs are well done (about 5 to 8 minutes). Using a large plate or a board, cover the pan, turn it upside down, turn over the tortilla on a plate, then gently slide it to the pan on the other side. Fry other side for about 5 minutes.
Cool
slightly.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz