30 września 2014

Pikantny łosoś/Spicy salmon

Powiew Wschodu - delikatna, pieczona ryba w słodko-ostrym sosie na bazie sosu sojowego. Wszystko doprawione imbirem. Smacznego!

A breath of the East - a delicate, roast fish in a sweet-spicy sauce based on soy sauce. All seasoned with ginger. Enjoy it!



Pikantny łosoś
(przepis inspirowany stroną Kwestia Smaku)


Składniki (1 porcja)

20 dag surowego filetu z łososia

Marynata
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Sos pikantny
3 łyżki sosu sojowego
¼ czerwonej papryczki chili
¼ zielonej papryczki chili
1 cm kawałek świeżego imbiru
½ łyżeczki miodu
sok z cytryny lub limonki do smaku

Do podania
ryż jaśminowy lub basmati


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Łososia opłukać, usunąć ości (np. pęsetą). Wymieszać wszystkie składniki marynaty i polać łososia (rybę możemy zostawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc albo od razu piec). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, wstawić do piekarnika i piec 20 min. Wyjąć z piekarnika i od razu usunąć skórę.

Chili opłukać, usunąć pestki i drobno pokroić. Imbir obrać (najłatwiej to zrobić łyżeczką) i zetrzeć na tarce. Chili i imbir wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny lub limonki i miodem.

W miseczce ułożyć ugotowany ryż. Łososia porwać na kawałki i ułożyć na ryżu. Polać pikantnym sosem.

Smacznego!




Spicy salmon
(recipe inspired by Kwestia Smaku website)

 


Ingredients (serves 1)

20 dag salmon filet

Marinade
3 tablespoons soy sauce
2 tablespoons honey
1 tablespoon lemon or lime juice

Spicy sauce
3 tablespoons soy sauce
¼ red chilli peppers
¼ green chilli peppers
1 cm piece fresh ginger
½ teaspoon honey
lemon or lime juice to taste 

To serve
jasmine or basmati rice


Method

Preheat the oven to 180oC.

Rinse the salmon, remove the bones. Mix all marinade ingredients and pour over the salmon (you can leave fish for several hours or overnight or roast immediately). Place in a baking dish skin-side up, put in the oven and bake for 20 minutes. Remove from the oven and immediately remove the skin

Rinse chilis, remove the seeds and chop finely. Peel the ginger (the easiest way is to do it with a teaspoon) and grate. Mix chili and ginger with the soy sauce, lemon or lime juice and honey.
 
In a bowl, put the cooked rice. Tear salmon into pieces and place on rice. Pour the spicy sauce.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz