Today there's a lunch proposition. The inspiration was taken from the book "Kuchnia Lidl. Pascal kontra Okrasa", for which I thank my family :* I used, however, all that I exactly had in the fridge and that worked pretty well. I fried the cakes on a dry pan, so they are also healthy! Just some dip with avocado, lettuce with vinaigrette and baked potatoes as sides and delicious and healthy dinner is ready!
Placuszki z kurczakiem i boczkiem
(inspiracja - książka "Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa")
Składniki (8 placuszków)
3 średnie filety z kurczaka
1/2 małej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
80 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Przygotowanie
Filety z kurczaka oczyścić z błonek, krwi i tłuszczu. Zmielić lub bardzo drobno pokroić (musi mieć konsystencję mielonego mięsa). Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować małe placuszki.
Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni z obydwu stron.
Podawać np. z sałatą z winegretem, pieczonymi ziemniakami i dipem z awokado (przepis poniżej).
Smacznego!
Dip z awokado
Składniki
1 dojrzałe awokado
1/4 małej cebuli, drobno posiekanej
1-2 łyżki soku z cytryny (lub do smaku)
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Miąższ drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Dodać cebulę, sok z cytryny i przyprawy i dokładnie wymieszać. Schłodzić.
Chicken and bacon cakes
(inspiration - "Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa" book)
Ingredients (8 cakes)
3 medium chicken fillets
1/2 small onion, cut into small cubes
80 g smoked bacon, cut into cubes
zest of half a lemon
1 tablespoon lemon juice
3 tablespoons bread crumbs
salt and pepper
Method
Clean the chicken fillets of films, blood and fat. Grind or finely chop (it must have the consistency of ground meat). Add the remaining ingredients and mix thoroughly. Form small cakes.
Fry in a dry, well-heated frying pan on both sides.
Serve e.g. with lettuce with vinaigrette, roasted potatoes and avocado dip (recipe below).
Enjoy!
Avocado dip
Ingredients
1 ripe avocado
1/4 small onion, finely chopped
1-2 tablespoons lemon juice (or to taste)
pinch of cayenne pepper
salt and pepper
Method
Halve the avocado, remove the stone and hollow the flesh. Cut the flesh into small pieces and put into a bowl. Add the onion, lemon juice and spices and mix thoroughly. Cool.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz