2 września 2014

Placuszki z kurczakiem i boczkiem/Chicken and bacon cakes

Dzisiaj propozycja obiadowa. Inspiracja zaczerpnięta z książki "Kuchnia Lidl. Pascal kontra Okrasa", za którą dziękuję mojej rodzince :* Wykorzystałam jednak to, co akurat miałam w lodówce i co się świetnie sprawdziło. Placuszki smażyłam na suchej patelni, więc są dodatkowo zdrowe! Jeszcze tylko dip z awokado, sałata z winegretem i pieczone ziemniaki jako dodatek i pyszny i zdrowy obiad gotowy!

Today there's a lunch proposition. The inspiration was taken from the book "Kuchnia Lidl. Pascal kontra Okrasa", for which I thank my family :* I used, however, all that I exactly had in the fridge and that worked pretty well. I fried the cakes on a dry pan, so they are also healthy! Just some dip with avocado, lettuce with vinaigrette and baked potatoes as sides and delicious and healthy dinner is ready!




Placuszki z kurczakiem i boczkiem
(inspiracja - książka "Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa")


Składniki (8 placuszków)

3 średnie filety z kurczaka
1/2 małej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
80 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz


Przygotowanie

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, krwi i tłuszczu. Zmielić lub bardzo drobno pokroić (musi mieć konsystencję mielonego mięsa). Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować małe placuszki.

Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni z obydwu stron.

Podawać np. z sałatą z winegretem, pieczonymi ziemniakami i dipem z awokado (przepis poniżej).

Smacznego!


Dip z awokado

Składniki

1 dojrzałe awokado
1/4 małej cebuli, drobno posiekanej
1-2 łyżki soku z cytryny (lub do smaku)
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Miąższ drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Dodać cebulę, sok z cytryny i przyprawy i dokładnie wymieszać. Schłodzić.






Chicken and bacon cakes
(inspiration - "Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa" book)


Ingredients (8 cakes)

3 medium chicken fillets
1/2 small onion, cut into small cubes
80 g smoked bacon, cut into cubes
zest of half a lemon
1 tablespoon lemon juice
3 tablespoons bread crumbs
salt and pepper


Method

Clean the chicken fillets of films, blood and fat. Grind or finely chop (it must have the consistency of ground meat). Add the remaining ingredients and mix thoroughly. Form small cakes.

Fry in a dry, well-heated frying pan on both sides.

Serve e.g. with lettuce with vinaigrette, roasted potatoes and avocado dip (recipe below).

Enjoy!


Avocado dip

Ingredients

1 ripe avocado
1/4 small onion, finely chopped
1-2 tablespoons lemon juice (or to taste)
pinch of cayenne pepper
salt and pepper


Method

Halve the avocado, remove the stone and hollow the flesh. Cut the flesh into small pieces and put into a bowl. Add the onion, lemon juice and spices and mix thoroughly. Cool.






1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń