Today I invite you for burritos!!!
Burritos
(na podstawie książki
„Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa”)
Składniki (8-10 dużych
burritos)
8-10 dużych tortilli lub
16 małych
1 kg mięsa mielonego
5 ząbków czosnku
800 g pomidorów w puszce
400 g czerwonej fasoli z
puszki
2 cebule
1 pęczek świeżej kolendry
1 mały kubeczek śmietany
18%
2 pomidory
oliwa z oliwek
ostra papryka
sól, pieprz
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy
2 limonki
Przygotowanie
Sos pomidorowy
Pomidory pokroić na małe
kawałki. Dodać pokrojony ząbek czosnku, sok z ½ limonki, sól, musztardę, 1
łyżkę oliwy z oliwek, 1/3 pęczka kolendry i zmiksować. Odstawić.
Sos śmietanowy
Śmietanę przełożyć do
miski i polać 2-3 łyżkami oliwy. Odstawić.
Farsz mięsny
Na patelni rozgrzać 2
łyżki oliwy. Wrzucić 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i mięso mielone. Doprawić
solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Smażyć aż mięso zbrązowieje, od
czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski.
2 ząbki czosnku drobno
pokroić i wrzucić na patelnię. Dodać posiekaną cebulę i odrobinę skórki startej
z limonki. Smażyć 1 min., a następnie wlać pomidory z puszki. Doprawić
pieprzem, solą, szczyptą ostrej papryki, 3 łyżeczkami cukru oraz sokiem z 1
limonki. Gotować na niewielkim ogniu aż sos zredukuje się do połowy. Dodać mięso,
odsączoną fasolę, sok z ½ limonki i 1/3 pęczka kolendry. Wymieszać. Doprowadzić
do wrzenia i gotować jeszcze przez 1 min.
Tortille podgrzać przez
chwilę na suchej patelni lub w piekarniku.
Farsz nakładać na
tortille i zwijać. Podawać z sosami.
Smacznego!
Burritos
(based on „Kuchnia Lidla.
Pascal kontra Okrasa” book)
Ingredients (8-10 big
burritos)
8-10 large tortillas or 16 small
1 kg minced meat
5 cloves garlic
800 g canned tomatoes
400 g red beans
2 onions
1 bunch fresh coriander
1 small cup cream 18%
2 tomatoes
olive oil
cayenne pepper
salt and pepper
3 teaspoons sugar
1 teaspoon mustard
2 limes
1 kg minced meat
5 cloves garlic
800 g canned tomatoes
400 g red beans
2 onions
1 bunch fresh coriander
1 small cup cream 18%
2 tomatoes
olive oil
cayenne pepper
salt and pepper
3 teaspoons sugar
1 teaspoon mustard
2 limes
Method
Tomato sauce
Cut tomatoes into small pieces. Add chopped clove of garlic, ½ lime juice, salt, mustard, 1 tablespoon olive oil, 1/3 bundle cilantro and mix. Set aside.
Cream sauce
Transfer the cream into a bowl and pour 2-3 tablespoons olive oil. Set aside.
Meat stuffing
In a skillet heat 2 tablespoons olive oil. Toss finely chopped 2 cloves of garlic and minced meat. Season with salt, pepper and a pinch of cayenne pepper. Fry the meat until browned, stirring occasionally. Transfer to a bowl.
Chop
2 cloves of garlic finely and toss into
the pan. Add the chopped onion
and a little grated lime peel. Fry for
1 minute and then pour the canned tomatoes. Season with salt, pepper, a pinch of cayenne pepper, 3 teaspoons
sugar and the juice of 1 lime.
Cook over low heat until the sauce reduces by half. Add the meat, drained
beans, ½ lime juice
and 1/3 bundle coriander. Mix. Bring to a boil
and cook for 1 minute.
Heat
the tortillas
briefly on a dry
frying pan or in the oven.
Stuff
the tortillas
and roll them up. Serve with sauces.
Enjoy!
Uwielbiam !!!! Dawno nie robiłam więc trzeba to zmienić :D Dziękuję za inspirację :D
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo! :) Pozdrawiam
UsuńMmm... Burritos... Aż mi w brzuchu zaburczało! ;) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za dodanie przepisu! Pozdrawiam i smacznego! ;)
Usuń