18 września 2014

Burritos

Dzisiaj zapraszam na burritos!!!

Today I invite you for burritos!!!







Burritos
(na podstawie książki „Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa”)


Składniki (8-10 dużych burritos)

8-10 dużych tortilli lub 16 małych
1 kg mięsa mielonego
5 ząbków czosnku
800 g pomidorów w puszce
400 g czerwonej fasoli z puszki
2 cebule
1 pęczek świeżej kolendry
1 mały kubeczek śmietany 18%
2 pomidory
oliwa z oliwek
ostra papryka
sól, pieprz
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy
2 limonki


Przygotowanie

Sos pomidorowy
Pomidory pokroić na małe kawałki. Dodać pokrojony ząbek czosnku, sok z ½ limonki, sól, musztardę, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1/3 pęczka kolendry i zmiksować. Odstawić.

Sos śmietanowy
Śmietanę przełożyć do miski i polać 2-3 łyżkami oliwy. Odstawić.

Farsz mięsny
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Smażyć aż mięso zbrązowieje, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski.

2 ząbki czosnku drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Dodać posiekaną cebulę i odrobinę skórki startej z limonki. Smażyć 1 min., a następnie wlać pomidory z puszki. Doprawić pieprzem, solą, szczyptą ostrej papryki, 3 łyżeczkami cukru oraz sokiem z 1 limonki. Gotować na niewielkim ogniu aż sos zredukuje się do połowy. Dodać mięso, odsączoną fasolę, sok z ½ limonki i 1/3 pęczka kolendry. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 1 min. 

Tortille podgrzać przez chwilę na suchej patelni lub w piekarniku.

Farsz nakładać na tortille i zwijać. Podawać z sosami.

Smacznego!





Burritos
(based on „Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa” book)


Ingredients (8-10 big burritos)

8-10 large tortillas or 16 small
1 kg minced meat
5 cloves garlic
800 g canned tomatoes
400 g red beans
2 onions
1 bunch fresh coriander
1 small cup cream 18%
2 tomatoes
olive oil
cayenne pepper
salt and pepper
3 teaspoons sugar
1 teaspoon mustard
2 limes
 

Method

Tomato sauce
Cut tomatoes into small pieces. Add chopped clove of garlic, ½ lime juice, salt, mustard, 1 tablespoon olive oil, 1/3 bundle cilantro and mix. Set aside.

Cream sauce
Transfer the cream into a bowl and pour 2-3 tablespoons olive oil. Set aside.

Meat stuffing
In a skillet heat 2 tablespoons olive oil. Toss finely chopped 2 cloves of garlic and minced meat. Season with salt, pepper and a pinch of cayenne pepper. Fry the meat until browned, stirring occasionally. Transfer to a bowl.
 
Chop 2 cloves of garlic finely and toss into the pan. Add the chopped onion and a little grated lime peel. Fry for 1 minute and then pour the canned tomatoes. Season with salt, pepper, a pinch of cayenne pepper, 3 teaspoons sugar and the juice of 1 lime. Cook over low heat until the sauce reduces by half. Add the meat, drained beans, ½ lime juice and 1/3 bundle coriander. Mix. Bring to a boil and cook for 1 minute

Heat the tortillas briefly on a dry frying pan or in the oven.
 
Stuff the tortillas and roll them up. Serve with sauces.

Enjoy!



Pora na pomidora!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam !!!! Dawno nie robiłam więc trzeba to zmienić :D Dziękuję za inspirację :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Burritos... Aż mi w brzuchu zaburczało! ;) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za dodanie przepisu! Pozdrawiam i smacznego! ;)

      Usuń