27 września 2014

Jesienne muffinki z jabłkami i migdałami/Autumn muffins with apples and almonds



Jesień to owoce. Śliwki, gruszki i jabłka. Gdybyśmy więc zatem z nich skorzystali w kuchni?
Jabłka. Cynamon. Migdały. Będzie jesiennie. Będzie pysznie.

Autumn is fruit. Plums, pears and apples. So maybe we could take them to the kitchen?
Apples. Cinnamon. Almonds. It will be autumny. It will be delicious.






Jesienne muffinki z jabłkami i migdałami
(przepis na podstawie książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu” Nigella Lawson)


Składniki (12 muffinek)

2 jabłka, obrane i pokrojone w kosteczkę
250 g mąki orkiszowej lub pszennej lub mix
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
125 g brązowego cukru + 4 łyżki do posypania muffinek
125 ml miodu
60 ml jogurtu naturalnego
125 ml oleju roślinnego
2 jajka, roztrzepane
garść migdałów, grubo pokrojonych
masło do wysmarowania formy


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu i 125 g brązowego cukru. Wymieszać.

W drugiej misce wymieszać miód, jogurt, olej i jajka. Następnie całość dodać do suchych składników i szybko wymieszać, jedynie do połączenia składników. Dodać jabłka i ponownie szybko przemieszać.

W miseczce wymieszać 1 łyżeczkę cynamonu, 4 łyżki brązowego cukru i migdały.

Formę na muf finy wysmarować masłem. Wgłębienia wypełniać masą na ¾ wysokości. Posypać mieszanką cynamonu, cukru i migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. aż muffinki urosną i nabiorą ładnego, złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!






Autumn muffins with apples and almonds
(based on the "Kitchen. Recipes from the heart of the house" Nigella Lawson book)


Ingredients (12 muffins)

2 apples, peeled and cut into cubes
250 g spelt or wheat flour or mix
2 teaspoons baking powder
2 teaspoons cinnamon
125 g brown sugar + 4 tablespoons for sprinkling muffins
125 ml honey
60 ml plain yoghurt
125 ml vegetable oil
2 eggs, beaten
a handful of almonds, coarsely chopped
butter to grease the mold


Method

Preheat the oven to 200oC.

Sift the flour into a bowl. Add baking powder, 1 teaspoon cinnamon and 125 g brown sugar. Mix.
In another bowl, mix honey, yogurt, oil and eggs. Then add the batter to the dry ingredients and mix quickly only to combine the ingredients. Add the apples and remix quickly.

In another bowl, mix 1 teaspoon cinnamon, 4 tablespoons brown sugar and almonds. 

Grease the mold with butter. Fill it up to ¾ height with the batter. Sprinkle with a mixture of cinnamon, sugar and almonds. Put into the preheated oven and bake for about 20 minutes until the muffins grow and get golden brown. 

Remove from the oven and leave to cool.

Enjoy!

 






Jabłko z cynamonem 2014 Jabłka wolności

6 komentarzy:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może się skusisz na upieczenie tych muffinków? Przepis jest super prosty, szybki i uniwersalny. Można dodać inne owoce, orzechy, co tylko Ci się podoba ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie jesienne smaki. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiały pachnieć bosko :)

    OdpowiedzUsuń