Kolejna kawa, kolejna
dawka czekolady, ciepłe, spokojne popołudnie we francuskim miasteczku.
Rozpieszczam się.
Another coffee, another dose of chocolate, warm, quiet afternoon in a French town. I’m
spoiling myself.
Brownie z wiśniami
(na podstawie blogu White
Plate)
Składniki (na blaszkę
24x24 cm)
200 g ciemnej czekolady
100 g masła + do
wysmarowania formy
100 g drobnego cukru
50 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku
do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
150 g wiśni (użyłam wiśni
z kompotu)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160oC.
Formę na brownie wysmarować masłem.
Czekoladę roztopić z
masłem w kąpieli wodnej. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.
W misce roztrzepać jajka.
Dodać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy i
dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać.
Masę wlać do formy. Na
wierzch wysypać wiśnie i lekko je powciskać w masę.
Wstawić do piekarnika i
piec ok. 30 min., aby ciasto było z wierzchu upieczone, a w środku ciągle wilgotne.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić.
Smacznego!
Brownie
with cherries
(based on
White Plate blog)
Ingredients
(for 24x24
cm brownie mold)
200 g dark chocolate
100 g butter + to grease the mold
100 g caster sugar
50 g wheat flour
1 level tsp baking powder
2 eggs
1 tsp vanilla extract
150 g cherries (I used cherries from brine)
Method
200 g dark chocolate
100 g butter + to grease the mold
100 g caster sugar
50 g wheat flour
1 level tsp baking powder
2 eggs
1 tsp vanilla extract
150 g cherries (I used cherries from brine)
Method
Preheat the oven to 160oC. Grease the mold with butter.
Melt chocolate with butter in a water bath. Set aside for a moment to cool.
In
a bowl, beat eggs. Add the sieved
flour, sugar, baking powder and vanilla
extract and mix thoroughly. Then
add the cooled chocolate and mix.
Pour the batter into the mold. Sprinkle the cherries on top and
lightly push them into the batter.
Put
in the oven and bake for about 30 minutes so the top is well baked and the
middle is still moist.
Remove
from the oven and let it cool.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz