24 września 2014

Drożdżówki z jagodami/Sweet buns with blueberries

Na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;)

For a delicious breakfast or afternoon snack ;)







Drożdżówki z jagodami


Ciasto
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
20 g świeżych drożdży
100 g drobnego cukru
200 ml mleka
60 g masła + do wysmarowania formy
szczypta soli

Nadzienie
150 g jagód (użyłam mrożonych)
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mielonych migdałów

Dodatkowo
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
cukier puder


Przygotowanie

Mleko podgrzać razem z masłem. Przestudzić (mleko ma być ciepłe, ale nie gorące).

Mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 min. aż będzie elastyczne i gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 h.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na większy prostokąt. Na cieście rozłożyć jagody (mrożonych nie trzeba rozmrażać), zostawiając kilkucentymetrowy rant. Posypać cukrem i migdałami. Ciasto zwinąć jak roladę. Ostrym nożem odcinać kilkucentymetrowe kawałki i układać rozcięciem do góry w wysmarowanej masłem formie (22 cm). Zostawić do wyrośnięcia na 30 min.

W między czasie piekarnik nagrzać do 180oC.

Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20-25 min. aż ciasto ładnie się zezłoci.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





Sweet buns with blueberries

Dough
300 g wheat flour
100 g spelt flour
20 g fresh yeast
100 g caster sugar
200 ml milk
60 g butter + to grease the mold
pinch of salt

Filling
150 g blueberries (I used frozen ones)
3 tablespoons brown sugar
3 tablespoons ground almonds

Also
1 beaten egg for brushing the dough
icing sugar


Method

Heat the milk with the butter. Leave it to cool (milk should be warm but not hot).

Sift the flours into a bowl, add salt, sugar, crumbled yeast and mix thoroughly. Add the warm milk and mix. Knead the dough for about 5 minutes until it’s elastic and smooth and doesn’t stick to hands. Cover the bowl with a cloth and leave in a warm place to rise for 1-1.5 h.

Put out the risen dough on a pastry board lightly floured. Roll out to a larger rectangle. On the dough spread blueberries (you don’t need to defrost the frozen ones), leaving a few-centimeters rant. Sprinkle with sugar and almonds. Roll the dough as a sausage. Using a sharp knife, cut several centimeters pieces and lay slit up in a greased mold (22 cm). Leave to rise for 30 minutes.

In the meantime, heat the oven to 180oC.

Spread the risen buns with beaten egg and place in preheated oven. Bake for about 20-25 minutes until the dough browns nicely.

Remove from the oven and leave it to cool.
Sprinkle with icing sugar.

Enjoy!





4 komentarze:

  1. U Ciebie jeszcze lato! Zostaję tu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomita :) Cudownie wygląda z tym intensywnie fioletowym wnętrzem :)

    OdpowiedzUsuń