28 września 2014

Zupa z dyni/Pumpkin soup



Dzisiaj dynia. Korzystajmy z dobrodziejstw jesieni!

Pumpkin for today. Let’s use the goods that autumn has in store!




Zupa z dyni
(na podstawie strony Kwestia Smaku)

Składniki

1 kg dyni (przed obraniem), obranej, bez pestek, pokrojonej w kostkę
4 pomidory, przekrojone na pół
1 cebula, przekrojonej na pół
4 ząbki czosnku, z łupinami
500 ml bulionu
60 ml kremówki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki ostrej papryki (lub do smaku)
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Do podania (opcjonalnie)
tarty parmezan
świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190oC.

Dynię, pomidory, cebulę i czosnek ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 70 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki (zachować sok), cebulę i czosnek obrać z łupin. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku lub misie blendera. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Zagotować.  Ewentualnie przyprawić do smaku.

Podawać np. ze startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!




Pumpkin soup
(based on Kwestia Smaku website)


Ingredients

1 kg pumpkin (before peeling), peeled, pitted, diced
4 tomatoes, halved
1 onion, halved
4 cloves garlic, with shells
500 ml broth
60 ml cream
2 tablespoons olive oil
salt and pepper
½ teaspoon dried oregano
½ teaspoon cayenne pepper (or to taste)
1 teaspoon turmeric
½ teaspoon ground cumin

To serve (optional)
grated parmesan cheese
freshly ground pepper


Method

Preheat the oven to 190°C.

Put pumpkin, tomatoes, onions and garlic on a baking tray, put into the oven and bake for 70 minutes. After this time, remove from oven and cool slightly. Cut pumpkin into smaller pieces, peel tomatoes, remove the seeds (keep the juice), peel onion and garlic. Put the prepared vegetables in a pot or to blender. Add the remaining ingredients and mix thoroughly. Bring to a boil. Season to taste. 

Serve e.g. with grated parmesan cheese and freshly ground pepper. 

Enjoy!




Dynia na słodko i słono

6 komentarzy:

  1. Przepysznie u Ciebie ;)
    Pozdrawiamy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać z sezonu! Pozdrawiam

      Usuń
  3. Super przepis. Zupa z dyni to moja ulubiona zupa, a każdy ma inny sposób jej przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa bardzo mi smakowała, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem. Świetny smak pieczonych warzyw :) Pozdrawiam

      Usuń