Dzisiaj dynia.
Korzystajmy z dobrodziejstw jesieni!
Pumpkin
for today. Let’s use the goods that autumn has in store!
Zupa z dyni
(na podstawie strony Kwestia Smaku)
Składniki
1 kg dyni (przed
obraniem), obranej, bez pestek, pokrojonej w kostkę
4 pomidory, przekrojone
na pół
1 cebula, przekrojonej na
pół
4 ząbki czosnku, z
łupinami
500 ml bulionu
60 ml kremówki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
½ łyżeczki suszonego
oregano
½ łyżeczki ostrej papryki
(lub do smaku)
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego
Do podania (opcjonalnie)
tarty parmezan
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190oC.
Dynię, pomidory, cebulę i
czosnek ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 70 min. Po tym
czasie wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Dynię pokroić na mniejsze
kawałki, pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki (zachować sok), cebulę i
czosnek obrać z łupin. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku lub misie blendera.
Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Zagotować. Ewentualnie przyprawić do smaku.
Podawać np. ze startym
parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Pumpkin soup
(based on Kwestia Smaku website)
(based on Kwestia Smaku website)
Ingredients
1 kg pumpkin (before peeling), peeled, pitted, diced
4 tomatoes, halved
1 onion, halved
4 cloves garlic, with shells
500 ml broth
60 ml cream
2 tablespoons olive oil
salt and pepper
½ teaspoon dried oregano
½ teaspoon cayenne pepper (or to taste)
1 teaspoon turmeric
½ teaspoon ground cumin
To serve (optional)
grated parmesan cheese
freshly ground pepper
Method
Preheat the oven to 190°C.
Put pumpkin,
tomatoes, onions and garlic on a baking tray, put into the oven and bake for 70
minutes. After this time, remove from
oven and cool slightly. Cut
pumpkin into smaller pieces, peel tomatoes, remove the seeds (keep the juice), peel
onion and garlic. Put the prepared vegetables in a pot or to blender. Add the remaining ingredients and mix thoroughly. Bring to a boil. Season to taste.
Serve e.g. with grated parmesan cheese and freshly ground pepper.
Enjoy!
Przepysznie u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :))
Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzupa z dyni to jest to!
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z sezonu! Pozdrawiam
UsuńSuper przepis. Zupa z dyni to moja ulubiona zupa, a każdy ma inny sposób jej przygotowania :)
OdpowiedzUsuńZupa bardzo mi smakowała, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem. Świetny smak pieczonych warzyw :) Pozdrawiam
Usuń