5 września 2014

Knedle ze śliwkami/Knödel with plums

Jeśli miałabym stworzyć swoją listę TOP 10 moich ulubionych potraw, to knedle ze śliwkami na pewno by się na niej znalazły. Uwielbiam je odkąd pamiętam.

If I had to create the TOP 10 list of my favorite dishes, the knödel with plums would certainly be there. I've loved them since I remember.







Knedle ze śliwkami


Składniki (ok. 15 knedli)

600 g ziemniaków
200 g mąki pszennej
1 jajko
sól
8 śliwek

Do podania

kwaśna śmietana
cukier puder
orzechy laskowe


Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej), ostudzić i dokładnie rozgnieść. Dodać mąkę i jajko i szybko zagnieść ciasto, formując kulę. Możliwe, że będziecie potrzebowali więcej mąki. Nie należy jednak jej dodawać zbyt wiele, aby ciasto nie było zbyt ciężkie.

Śliwki opłukać, przekroić na pół i usunąć pestkę.

Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na placek. Za pomocą szklanki wykrawać okręgi. Na środku każdego okręgu kłaść połówkę śliwki, zlepiać brzegi ciasta jak przy lepieniu pierogów i formować w dłoniach kulkę. Kontynuować z resztą ciasta.

W dużym garnku zagotować 2 l wody. Kiedy zawrze, zmniejszyć ogień i rzucić pierwszą partię knedli (gotowałam po 5). Gotować ok. 3-4 min. Wyławiać gotowe knedle i kontynuować z resztą.

Można serwować z kwaśną śmietaną i podprażonymi orzechami laskowymi oraz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!







Knödel with plums


Ingredients (serves about 15 knödel)

600 g potatoes
200 g wheat flour
1 egg
salt
8 plums
 

To serve  

sour cream
icing sugar
hazelnuts


Method

Peel the potatoes and boil them in salted water (preferably the day before), cool and mash thoroughly. Add the flour and egg and quickly knead the dough, forming a ball. It's possible that you will need more flour. However, you shouldn't add too much of it, otherwise the dough might be too heavy.

Rinse the plums, cut in half and remove the stone.

Cut off a piece of dough and roll it into a circle. Cut out the circles, using e.g. a glass. At the center of each circle put half a plum, clump edges of the dough and form a ball. Continue with remaining dough.

In a large pot, boil 2 liters water. When it starts boiling, reduce the heat and throw the first batch of
knödel (I cooked 5 at a time). Cook for about 3-4 minutes. Pick out ready knödel and continue with the rest.

You can serve them with sour cream and roast hazelnuts and sprinkle with icing sugar.

Enjoy!







Śliwka - robaczywka!

2 komentarze:

  1. Pychotka. Z uwagi na udział ziemniaków zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie do akcji. Niestety, widzę, że trwa ona jeszcze tylko 2 godziny, więc chętnie przyłączę się następnym razem! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń