Jest jesień – jedzmy
jabłka.
It’s autumn
time – let’s eat some apples.
Tarta z jabłkami i
Calvadosem
(przepis inspirowany
blogiem Manger)
Składniki
Ciasto
250 g mąki
125 g zimnego masła
125 g drobnego cukru
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie
4 duże jabłka
60 ml Calvadosu
6-7 łyżek brązowego cukru
3 żółtka
150 ml gęstej, kwaśnej
śmietany (użyłam crème fraîche)
3 łyżki mielonych
migdałów
Do podania
cukier puder
kwaśna śmietana lub lody
waniliowe
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski.
Dodać sól, cukier i masło pokrojone w kosteczkę. Wyrabiać między palcami aż do
powstania kruszonki. Dodać jajko, szybko wyrobić ciasto, uformować kulę,
zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Zalać Calvadosem i odstawić na 1 h.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Zalać Calvadosem i odstawić na 1 h.
Piekarnik nagrzać do 190oC.
Ciasto wyjąć z lodówki,
lekko ocieplić. Rozwałkować na placek, przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
Ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć np. fasolą. Włożyć do
piekarnika i piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię z obciążeniem,
włożyć z powrotem do piekarnika i piec przez 10-15 min. aż ciasto lekko się
zezłoci.
Jabłka odcedzić z alkoholu (Calvados zachować). Wyłożyć na podpieczony spód, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić z
powrotem do piekarnika. Piec przez ok. 30 min. Gdyby jabłka przypiekały się
zbyt mocno, przykryć folią aluminiową i kontynuować pieczenie.
W misce roztrzepać
żółtka, dodać resztę cukru, śmietanę i Calvados. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na
podpieczone jabłka, posypać mielonymi migdałami, wstawić z powrotem do
piekarnika i piec jeszcze 15 min. Można zmniejszyć temperaturę do 180oC.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić.
Posypać cukrem pudrem.
Podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.
Smacznego!
Tart with apples and Calvados
(recipe inspired by Manger blog)
Ingredients
Dough
250 g flour
125 g cold butter
125 g caster sugar
pinch of salt
1 egg
Filling
4 big apples
60 ml Calvados
6-7 tablespoons brown sugar
3 egg yolks
150 ml thick sour cream (I used crème fraîche)
3 tablespoons ground almonds
To serve
icing sugar
sour cream or vanilla ice cream
Method
Sift the flour into a bowl. Add salt, sugar and butter cut into cubes. Knead between your fingers until crumbled. Add egg, quickly knead the dough, form a ball, wrap in cling film and put in the fridge for min. 1 h.
Peel the apples, cut into cubes. Pour Calvados over and set aside for 1 hour.
Preheat the oven to 190°C.
Take the dough out of the refrigerator, leave it to warm lightly. Roll out, transfer to a greased tart mold. Prick with a fork, put aluminum foil and charge with e.g. beans. Put in the oven and bake for 15 minutes. Remove from the oven, remove the foil with beans, put back into the oven and bake for 10-15 minutes until the dough gets lightly golden.
Strain the apples of alcohol (keep Calvados). Put on pre-baked dough, sprinkle with 2 tablespoons sugar and put back in the oven. Bake for about 30 minutes. If apples burn too much, cover with aluminum foil and continue baking.
In a bowl, beat egg yolks, add the remaining sugar, cream and Calvados from the apples. Mix thoroughly. Pour the batter over the apples, sprinkle with almonds, put back in the oven and bake another 15 minutes. You can reduce the temperature to 180oC.
Remove from the oven and leave it to cool.
Sprinkle with icing sugar. Serve with sour cream or vanilla ice cream.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz