One of my favorite tarts! I love sour, smooth lemon curd lightly wrapped in sweet, crunchy meringue. Heaven! You have to try it!
Tarte au citron meringuée (Tarta
cytrynowa z bezą)
(przepis inspirowany stroną Kwestia Smaku)
Składniki
Ciasto
250 g mąki
125 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
Krem cytrynowy
sok z 2 dużych cytryn +
skórka z nich starta
125 ml wody
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
70 g cukru
100 g masła
1 jajko
3 żółtka
Beza
4 białka
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
Przygotowanie
Ciasto przygotować jak w tym przepisie.
Zetrzeć skórkę z cytryn i
wycisnąć z nich sok (można go przecedzić przez sitko). Przełożyć do garnka,
dodać wodę, cukier, mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać aż masa lekko zgęstnieje.
Odstawić z ognia i dodać masło. Szybko wymieszać aż masło się roztopi.
Następnie dodać jajko i żółtka i dokładnie wymieszać (masa powinna być dosyć
gęsta). Odstawić.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Białka ubić na sztywną
masę, a następnie dodawać po 1 łyżce cukru na raz, za każdym razem dokładnie
miksując aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować
jeszcze przez ok. 2 min.
Na podpieczony spód wylać
krem cytrynowy, wyrównać powierzchnię i nałożyć ubite białka. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. aż beza będzie na zewnątrz chrupka.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić.
Smacznego!
Tarte au citron meringuée (Lemon meringue tart)
(recipe inspired by Kwestia Smaku website)
Ingredients
Pastry
250 g flour
125 g caster sugar
125 g cold butter
2 egg yolks
pinch of salt
Lemon curd
juice of 2 large lemons + grated peel
Pastry
250 g flour
125 g caster sugar
125 g cold butter
2 egg yolks
pinch of salt
Lemon curd
juice of 2 large lemons + grated peel
125
ml water
2 tablespoons cornstarch or potato starch
2 tablespoons cornstarch or potato starch
70
g sugar
100 g butter
1 egg
3 egg yolks
Meringue
4 egg whites
200 g caster sugar
2 teaspoons cornstarch or potato starch
100 g butter
1 egg
3 egg yolks
Meringue
4 egg whites
200 g caster sugar
2 teaspoons cornstarch or potato starch
Method
Prepare
the pastry as in this recipe.
Grate
the zest
from the lemons and
squeeze the juice from them (you
can strain it through a sieve). Put it into a pot, add water, sugar, potato
or cornstarch. Heat until the
mixture thickens slightly. Add
the butter aside from the heat. Quickly
stir until the butter melts. Then add the egg
and egg yolks and
mix thoroughly (the batter should be quite thick). Set
aside.
Preheat
the oven to 180oC.
Beat
the whites to stiff and then adding
1 tablespoon sugar at a time, mix thoroughly
until sugar dissolves. Finally add the potato or cornstarch and mix for about 2 minutes.
Pour lemon curd at the
pre-baked pastry, level surface and
put stiffly beaten egg whites. Put
into the preheated oven and bake
for about 20 minutes until meringue is
crispy on the outside.
Remove
from the oven and cool down.
Enjoy!
To słodko-kwaśne połączenie jest wyborne :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam ;) Pozdrawiam
Usuń