7 września 2014

Ciasto czekoladowe z cukinią/Chocolate cake with zucchini

Od dawna na wielu blogach widzę przepisy na ciasta z cukinią. Stwierdziłam więc, że czas wypróbować jeden z przepisów i przekonać się, czy to w ogóle jest zjadliwe. Smak jest zaskakujący. Intensywny, "treściwy", wilgotny. Strzał w dziesiątkę!

It's been a while that I see recipes for cakes with zucchini on many blogs. So I thought it was time to try one of the recipes and see if it really is edible. The taste is surprising. Intensive, rich, moist. Perfect!



Ciasto czekoladowe z cukinią
(na podstawie strony Kwestia Smaku)


Składniki

500 g cukini (2 średnie)
400 g mąki pszennej
1/3 szkl. gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g posiekanej ciemnej czekolady
100 g masła + do wysmarowania formy
150 g cukru pudru
1/2 szkl. oleju roślinnego
2 jajka
125 ml jogurtu naturalnego

Ponadto
cukier puder do posypania


Przygotowanie

Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.

Cukinię opłukać, usunąć końce i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wycisnąć jak najwięcej soku (najlepiej włożyć ją w ściereczkę).

Formę 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 165oC.

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól przesiać do miski. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.

W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać olej i zmiksować. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę. Następnie dodać suche składniki i jogurt w 3 etapach (tzn. wsypać 1/3 suchych składników i 1/3 jogurtu i zmiksować, itd.). Na koniec dodać cukinię i dokładnie wymieszać.

Gotową masę przelać do formy i piec 50-60 min. do suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!






Chocolate cake with zucchini
(based on Kwestia Smaku website)


Ingredients


500 g zucchini (2 medium)
400 g wheat flour
1/3 cup bitter cocoa
1 teaspoon baking soda
1/3 teaspoon baking powder
pinch of salt
50 g chopped dark chocolate
100 g butter + to grease the mold 
150 g icing sugar
1/2 cup vegetable oil
2 eggs
125 ml plain yoghurt

Also
icing sugar for sprinkling


 
Method


Remove butter and eggs earlier from the fridge so that they get warm.

Rinse the zucchini, remove the ends and grate with small mesh. Squeeze out as much juice as you can (preferably put it in a cloth).

Grease the 26 cm mold with butter and put the parchment paper.

Preheat the oven to 165°C..

Sift flour, baking soda, baking powder, cocoa and salt into a bowl. Add the chocolate and mix thoroughly.

In another bowl, mix the butter with icing sugar till a light batter. Add oil and mix. Then add one egg at a time, each time
mixing the batter thoroughly. Then add the dry ingredients and yoghurt in 3 stages (e.g. pour the 1/3 dry ingredients and 1/3 yogurt and mix, and so on). Finally add the zucchini and mix thoroughly.

Transfer the ready batter to the mold and bake for 50-60 minutes till dry stick.

Remove cake from oven and let it cool.

Remove from the mold, sprinkle with icing sugar.


Enjoy!



Ciacho na widelcu

4 komentarze:

  1. Kusi mnie od dawna :) Tobie wyszło cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! I naprawdę polecam, bo przepis jest naprawdę świetny. Efekt murowany! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda kusząco i bardzo apetycznie
    Takie ciasta uwielbiam
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do skorzystania z przepisu! Pozdrawiam

      Usuń