Łatwo i przyjemnie!
Nice and easy!
Zapiekanka
makaronowa
Składniki
250 g makaronu kokardki
1 filet kurczaka,
oczyszczony i pokrojony w kostkę
1 papryka, pokrojona w
kostkę
70 g wędzonego boczku,
pokrojonego w kostkę
1 cebula, pokrojona w
piórka
2 żółtka
150 ml kwaśnej śmietany
18%
50 g grana padano,
parmezanu lub innego sera
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotować.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Boczek wrzucić na
patelnię razem z cebulą i podsmażyć ok. 3-4 min. aż cebula się zeszkli, a
boczek lekko zbrązowieje.
Na dużej patelni podgrzać
1-2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić kurczaka i paprykę i smażyć na średnim ogniu ok.
5 min. Boczek i cebulę wymieszać z kurczakiem i papryką. Doprawić solą i
pieprzem według uznania.
W misce roztrzepać
żółtka. Dodać śmietanę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
Ugotowany makaron
przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać kurczaka z boczkiem i warzywami i
dokładnie wymieszać. Całość polać masą śmietanową i posypać serem.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec ok. 30 min.
Wyjąć z piekarnika i
lekko przestudzić.
Smacznego!
Pasta
bake
Ingredients
250
g pasta
(farfalle)
1 chicken fillet, cleaned and diced
1 red pepper, diced
70 g smoked bacon, diced
1 onion, cut into cubes
2 egg yolks
150 ml sour cream 18%
50 g grana padano, parmesan or other cheese
salt and pepper
olive oil
1 chicken fillet, cleaned and diced
1 red pepper, diced
70 g smoked bacon, diced
1 onion, cut into cubes
2 egg yolks
150 ml sour cream 18%
50 g grana padano, parmesan or other cheese
salt and pepper
olive oil
Method
Cook the pasta. Preheat the oven to 180oC.
Toss
bacon into
the pan with onion and fry
for about 3-4 minutes until onion is soft
and bacon lightly browned.
In
a large skillet, heat 1-2 tablespoons olive oil. Toss the chicken and
pepper and cook over medium heat
for about 5 minutes. Mix bacon and onion
with chicken and pepper. Season with salt and pepper to taste.
In
a bowl, beat the egg yolks. Add the cream, salt and pepper and mix thoroughly.
Transfer
the cooked pasta into a casserole dish. Add
chicken with bacon and vegetables and mix thoroughly. Pour the whole cream
batter over and sprinkle with cheese.
Put
into the preheated oven and bake for about 30 minutes.
Remove
from the oven and cool slightly.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz