11 września 2014

Tarta z kremem malinowym i owocami/Tart with raspberry mousse and fruit



Tarta na wspomnienie odchodzącego lata.

Tart at the memory of the outgoing summer.


 
Tarta z kremem malinowym i owocami
(na podstawie strony Kwestia Smaku)
 

Składniki

Ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła + do wysmarowania formy
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Krem malinowy
300 g malin
2 jajka
250 ml + 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego

Ponadto
350 ml kwaśnej śmietany
świeże maliny i jeżyny
cukier puder


Przygotowanie

Ciasto
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Ucierać palcami aż do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Formę na tartę wysmarować masłem.  Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować, przenieść do formy i podociskać  do brzegów. Włożyć do lodówki na ok. 1 h.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Wstawić do piekarnika i piec 15 min. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 15 min. aż ciasto lekko zbrązowieje.

Formę wyjąć z piekarnika, ciasto poucinać, aby nie wystawało ponad formę. Odstawić.

Krem malinowy
Maliny opłukać i zmiksować. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodać jajka i 250 ml mleka skondensowanego i lekko zmiksować. 

Krem wylać na podpieczone ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 min. Krem powinien się ściąć.

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120oC.

Śmietanę wymieszać z resztą mleka skondensowanego (4-5 łyżek). Całość wylać na lekko schłodzony krem. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 15 min.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

Tartę udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





Tart with raspberry mousse and fruit
(based on Kwestia Smaku website)
 

Ingredients

Shortcrust pastry
250 g wheat flour
150 g cold butter + to grease the mold 
50 g icing sugar
1 egg
pinch of salt

Raspberry cream
300 g raspberries
2 eggs
250 ml + 4-5 tablespoons sweetened condensed milk

Also
350 ml sour cream
fresh raspberries and blackberries
icing sugar



Method

Shortcrust
Sift the flour into a bowl. Add salt, icing sugar and diced butter. Pound with your fingers until crumbled. Add egg and quickly knead the dough. Shape into a ball, wrap in foil and refrigerate for 30 minutes.

Preheat the oven to
180oC.

Grease the mold with butter. Take the dough off the refrigerator, roll out thinly, transfer into the mold and pull to the edges. Put in the fridge for about 1 hour.

Take the chilled dough off the refrigerator, cover with aluminum foil and load (using e.g. beans). Put in the oven and bake for 15 minutes. Then remove the foil with the load and
bake another 15 minutes until the dough gets lightly brown.

Remove the mold from the oven, cut off the excess dough. Set aside.

Raspberry mousse
Rinse
and mix raspberries. Sieve them to get rid of the pips. Add eggs and 250 ml condensed milk and mix lightly.

Pour the mousse on the pre-baked dough and level the surface. Put in the oven and bake for 15 minutes. The mousse should cut.

Lower the oven temperature to 120°C.

Mix the sour cream with the rest of condensed milk (4-5 tablespoons). Pour it over the slightly cooled raspberry mousse. Level the surface. Put in the oven and bake for another 15 minutes.

Remove from the oven and cool slightly.


Decorate the tart with fruit and sprinkle over with icing sugar.


Enjoy!




 
  Ciacho na widelcu

4 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda ta tarta :) Kusi owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zapraszam do pieczenia, warto! :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. jestem fanką tart na słodko - są lekkie i pyszne, a pasują do nich wszystkie owoce. oczywiście najlepsze tarty są latem kiedy sezonowych owoców mamy pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, uwielbiam używać owoców do pieczenia :) Pozdrawiam

      Usuń