Tarta na wspomnienie odchodzącego lata.
Tart at the memory of the outgoing summer.
Tarta z kremem malinowym
i owocami
(na podstawie strony Kwestia Smaku)
Składniki
Ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła + do
wysmarowania formy
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Krem malinowy
300 g malin
2 jajka
250 ml + 4-5 łyżek
słodzonego mleka skondensowanego
Ponadto
350 ml kwaśnej śmietany
świeże maliny i jeżyny
cukier puder
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę przesiać do miski.
Dodać sól, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Ucierać palcami aż do
powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę,
zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Formę na tartę wysmarować
masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, cienko
rozwałkować, przenieść do formy i podociskać
do brzegów. Włożyć do lodówki na ok. 1 h.
Schłodzone ciasto wyjąć z
lodówki, przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Wstawić do
piekarnika i piec 15 min. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 15
min. aż ciasto lekko zbrązowieje.
Formę wyjąć z piekarnika,
ciasto poucinać, aby nie wystawało ponad formę. Odstawić.
Krem malinowy
Maliny opłukać i
zmiksować. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodać jajka i 250 ml
mleka skondensowanego i lekko zmiksować.
Krem wylać na podpieczone
ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 min. Krem
powinien się ściąć.
Temperaturę w piekarniku
zmniejszyć do 120oC.
Śmietanę wymieszać z
resztą mleka skondensowanego (4-5 łyżek). Całość wylać na lekko schłodzony
krem. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 15 min.
Wyjąć z piekarnika i
lekko ostudzić.
Tartę udekorować owocami
i posypać cukrem pudrem.
Tart with raspberry mousse and fruit
(based on Kwestia Smaku website)
(based on Kwestia Smaku website)
Ingredients
Shortcrust pastry
250 g wheat flour
150 g cold butter + to grease the mold
50 g icing sugar
1 egg
pinch of salt
Raspberry cream
300 g raspberries
2 eggs
250 ml + 4-5 tablespoons sweetened condensed milk
Also
350 ml sour cream
fresh raspberries and blackberries
icing sugar
Method
Shortcrust
Sift the flour into a bowl. Add salt, icing sugar and diced butter. Pound with your fingers until crumbled. Add egg and quickly knead the dough. Shape into a ball, wrap in foil and refrigerate for 30 minutes.
Preheat the oven to 180oC.
Grease the mold with butter. Take the dough off the refrigerator, roll out thinly, transfer into the mold and pull to the edges. Put in the fridge for about 1 hour.
Take the chilled dough off the refrigerator, cover with aluminum foil and load (using e.g. beans). Put in the oven and bake for 15 minutes. Then remove the foil with the load and bake another 15 minutes until the dough gets lightly brown.
Remove the mold from the oven, cut off the excess dough. Set aside.
Raspberry mousse
Rinse and mix raspberries. Sieve them to get rid of the pips. Add eggs and 250 ml condensed milk and mix lightly.
Pour the mousse on the pre-baked dough and level the surface. Put in the oven and bake for 15 minutes. The mousse should cut.
Lower the oven temperature to 120°C.
Mix the sour cream with the rest of condensed milk (4-5 tablespoons). Pour it over the slightly cooled raspberry mousse. Level the surface. Put in the oven and bake for another 15 minutes.
Remove from the oven and cool slightly.
Decorate the tart with fruit and sprinkle over with icing sugar.
Enjoy!
Przepysznie wygląda ta tarta :) Kusi owocami.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zapraszam do pieczenia, warto! :) Pozdrawiam
Usuńjestem fanką tart na słodko - są lekkie i pyszne, a pasują do nich wszystkie owoce. oczywiście najlepsze tarty są latem kiedy sezonowych owoców mamy pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńJa również, uwielbiam używać owoców do pieczenia :) Pozdrawiam
Usuń