Let's go back to summer days. If only for a moment...
Leczo z cukinii
Składniki
1 średnia cukinia
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
200 ml wody
2 gałązki tymianku + do dekoracji
sól, pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
oliwa
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min.
Warzywa opłukać. Cukinię pokroić na plasterki, paprykę w cienkie paski i dodać do cebuli. Wrzucić 2 gałązki tymianku. Smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pomidory i wodę, doprawić solą i pieprzem oraz słodką, ostrą i wędzoną papryką. Wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 20 min. aż płyn się zredukuje i zgęstnieje, a warzywa będą miękkie.
Podawać posypane listkami świeżego tymianku.
Smacznego!
Zucchini stew
Ingredients
1/2 red bell pepper
1/2 green bell pepper
1/2 yellow bell pepper
1 small onion
2 small cloves garlic
1 can tomatoes
200 ml water
2 sprigs fresh thyme + for decoration
salt, pepper
1/2 teaspoon sweet paprika
1/4 teaspoon cayenne pepper
1/2 teaspoon smoked paprika (optional)
olive oil
Method
In a large pot, heat a little olive oil. Toss finely chopped onion and garlic and cook over medium heat for about 3 minutes.
Rinse vegetables. Cut zucchini into slices and peppers into thin strips and add to the onions. Toss 2 sprigs of thyme. Fry for about 10 minutes, stirring occasionally. Then add the tomatoes and water, season with salt and pepper and a sweet, hot and smoked paprika. Stir, reduce heat, cover and cook for about 20 minutes until the liquid reduces and thickens and vegetables are tender.
Serve sprinkled with fresh thyme leaves.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz