20 września 2015

Pierogi z gotowanym kurczakiem i fetą/Dumplings with cooked chicken and feta

Każdego dnia marnuje się mnóstwo jedzenia. W domu próbuję z tym walczyć, wykorzystując wszystko, co mogę i przetwarzając resztki. Oczywiście, nadal mi się zdarza wyrzucić jedzenie - nie oszukujmy się, nie wszystko można wykorzystać. Najważniejsze jest, żeby być jednak świadomym i próbować uratować jak najwięcej z tego, co znajduje się w naszej lodówce. Jeśli gotuję bulion, próbuję znaleźć nowe zastosowanie dla kurczaka i warzyw, na których go gotuję. Świetnym rozwiązaniem są takie "śmieciowe" pierogi, które nadziewamy mięsem i warzywami, możemy też zebrać inne resztki z lodówki i dodać do pysznego farszu.

Every day plenty of food is wasted. At home I try to fight it, using everything I can and processing leftovers as much as I can. Of course, I still sometimes throw out food - let's face it, not all can be used. The bottom line is, however, to be aware and try to save as much of what is in our fridge. If I cook stock, I'm trying to find a new use for chicken and vegetables I'm using to cook it. A great option are "junk" dumplings which are filled with meat and vegetables, we can also collect leftovers from the refrigerator and add to delicious stuffing.





Pierogi z gotowanym kurczakiem i fetą


Składniki

Ciasto
250 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub zwykłej mąki pszennej
gorąca woda (tyle, ile przyjmie ciasto)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego

Farsz
150 g gotowanego kurczaka z rosołu
50 g gotowanych warzyw z rosołu (użyłam marchewki i pora)
100 g fety
1 łyżka parmezanu
sól, pieprz


Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta wymieszać i szybko zagnieść ciasto.

Mięso kurczaka i warzywa drobno posiekać, dodać fetę i parmezan, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek. Używając np. szklanki, wyciąć kółka. Na środku każdego okręgu umieścić odrobinę farszu i złożyć na pół, dokładnie sklejając brzegi ciasta. Kontynuować z resztą ciasta.

W dużym garnku rozgrzać 2 l wody. Kiedy zawrze, posolić i wrzucić pierwszą partię pierogów (mniej więcej 10 sztuk). Kiedy wypłyną na powierzchnię, wyłowić. Kontynuować z resztą pierogów.

Można podawać jedynie ugotowane lub podsmażyć na patelni. Podawać np. z kwaśną śmietaną.

Smacznego!






Dumplings with cooked chicken and feta


Ingredients

Dough
250 g wholemeal or regular wheat flour
hot water (as much as the dough takes) 
1/2 teaspoon salt 
2 tablespoons vegetable oil

Stuffing 

150 g cooked chicken from stock
50 g cooked vegetables from stock (I used carrots and leeks) 
100 g feta 
1 tablespoon Parmesan cheese
salt, pepper


Method


Mix all dough ingredients and quickly knead the dough.


Finely chop chicken and vegetables, add feta and parmesan cheese, season to taste and mix thoroughly.

Cut out a piece of dough and roll out thinly. Using eg. a glass, cut out circles. In the middle of each circle put a little stuffing and fold in half, carefully gluing the edges of the dough. Continue with the rest of the dough.


In a large saucepan, heat 2 liters water. When it starts boiling, salt and toss the first batch of dumplings (about 10 pieces). When they float to the surface, fish them out. Continue with the rest of the dumplings.


You can serve them only boiled or stir-fried in a pan. Serve eg. with sour cream.


Enjoy!




Marnacja - STOP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz