In fact, I've known the taste of fresh figs quite recently. The first time I tried them in Croatia. I remember the sticky sweetness of the fruit plucked from the tree, the red of its flesh, bestudded with a million of tiny pips. Not wanting to spoil what nature has created, I decided to roast them and serve with fresh ricotta, drizzled with honey, with a hint of roasted hazelnuts and thyme leaves. Mmmm, it's definitely taste of holidays in the south!
Pieczone figi z ricottą, miodem i orzechami laskowymi
Składniki (1 porcja)
2 figi
1-2 łyżki świeżej ricotty
1 łyżeczka miodu (najlepiej tymiankowego)
1 łyżka orzechów laskowych (upieczonych przez ok. 5 minut w piekarniku, oczyszczonych ze skórek i lekko zmiażdżonych w moździerzu)
listki z 1 gałązki tymianku
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Figi opłukać i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 min.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Podawać z ricottą, miodem, orzechami i listkami tymianku.
Smacznego!
Roasted figs with ricotta, honey and hazelnuts
Ingredients (serves 1)
2 figs
1-2 tablespoons fresh ricotta
1 teaspoon honey (preferably from thyme)
1 tablespoon hazelnuts (roasted for about 5 minutes in the oven, cleaned from the peel and lightly crushed in a mortar)
leaves from 1 sprig thyme
Preparation
Preheat the oven to 180 ° C.
Rinse and dry figs. Cut in half and place in a baking dish. Put into preheated oven and bake for about 10 minutes.
Remove from the oven and cool slightly.
Serve with ricotta, honey, hazelnuts and thyme leaves.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz