3 września 2015

Pieczone figi z ricottą, miodem i orzechami laskowymi/Roasted figs with ricotta, honey and hazelnuts

Prawdę mówiąc, smak świeżych fig znam od niedawna. Po raz pierwszy próbowałam ich w Chorwacji. Pamiętam lepką słodycz owocu zerwanego z drzewa, czerwień jego miąższu, upstrzonego milionem malutkich pesteczek. Nie chcąc zepsuć tego, co stworzyła natura, postanowiłam je upiec i podać ze świeżą ricottą, polane miodem, z odrobiną pieczonych orzechów i listkami tymianku. Mmmm, to zdecydowanie smak wakacji na południu!

In fact, I've known the taste of fresh figs quite recently. The first time I tried them in Croatia. I remember the sticky sweetness of the fruit plucked from the tree, the red of its flesh, bestudded with a million of tiny pips. Not wanting to spoil what nature has created, I decided to roast them and serve with fresh ricotta, drizzled with honey, with a hint of roasted hazelnuts and thyme leaves. Mmmm, it's definitely taste of holidays in the south!



Pieczone figi z ricottą, miodem i orzechami laskowymi


Składniki (1 porcja)

2 figi
1-2 łyżki świeżej ricotty
1 łyżeczka miodu (najlepiej tymiankowego)
1 łyżka orzechów laskowych (upieczonych przez ok. 5 minut w piekarniku, oczyszczonych ze skórek i lekko zmiażdżonych w moździerzu)
listki z 1 gałązki tymianku


Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

Figi opłukać i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 min.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. 

Podawać z ricottą, miodem, orzechami i listkami tymianku.

Smacznego!






Roasted figs with ricotta, honey and hazelnuts


Ingredients (serves 1)

2 figs
1-2 tablespoons fresh ricotta
1 teaspoon honey (preferably from thyme)
1 tablespoon hazelnuts (roasted for about 5 minutes in the oven, cleaned from the peel and lightly crushed in a mortar)
leaves from 1 sprig thyme


Preparation

Preheat the oven to 180 ° C.

Rinse and dry figs. Cut in half and place in a baking dish. Put into preheated oven and bake for about 10 minutes.

Remove from the oven and cool slightly.

Serve with ricotta, honey, hazelnuts and thyme leaves.


Enjoy! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz