I'm always happy to test recipes for original and tasty sides to change a bit the menu and not to serve continuously a cucumber or a tomato salad.
Pieczona marchewka z serem kozim i orzechami laskowymi
(na podstawie "What Katie ate. At the weekend" Katie Quinn Davies)
Składniki
6-7 marchewek
1 łyżka białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
gruboziarnista sól morska
świeżo zmielony pieprz
4 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
10 orzechów laskowych
twarożek kozi do podania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 210 st. C.
Marchewkę obrać, opłukać i przekroić na pół (lub na ćwiartki, jeśli jest duża). Na blasze do pieczenia ułożyć kawałek folii aluminiowej. Marchewkę ułożyć na folii, polać winem, ułożyć kawałki masła, posypać solą i pieprzem, ułożyć 2 gałązki tymianku. Przykryć drugim kawałkiem folii i dokładnie zawinąć rogi, tworząc paczuszkę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min.
Wyjąć z piekarnika i odstawić.
Na nagrzaną blachę wyłożyć orzechy laskowe i wstawić do piekarnika na ok. 5-6 min. Wyjąć z piekarnika, włożyć do ściereczki i pocierać aż skórka zostanie usunięta. Oczyszczone orzechy lekko rozbić w moździerzu.
Otworzyć przestudzoną paczuszkę z marchewką. Posypać orzechami, listkami tymianku i serem kozim i polać octem balsamicznym.
Smacznego!
Roasted carrots with goat cheese and hazelnuts
(based on "What Katie ate. At the weekend" Katie Quinn Davies)
Ingredients
6-7 carrots
1 tablespoon dry white wine
1 tablespoon butter
coarse sea salt
freshly ground pepper
4 sprigs fresh thyme
1 tablespoon balsamic vinegar
10 hazelnuts
goat cheese to serve
Method
Preheat the oven to 210 ° C.
Peel the carrots, rinse and cut in half (or in quarters if they're large). On a baking sheet put a piece of aluminum foil. Put the carrots the foil, pour the wine over, place pieces of butter, sprinkle with salt and pepper, place 2 sprigs of thyme. Cover with another piece of foil and carefully wrap the corners, creating a small package. Put in the oven and bake for about 25 minutes.
Remove from the oven and set aside.
Put the hazelnuts on a heated tray and put in the oven for about 5-6 minutes. Remove from the oven, put in a cloth and rub until the skin is removed. Lightly smash the cleaned nuts in a mortar.
Open the cooled packet with carrots. Sprinkle with hazelnuts, goat cheese, thyme leaves and pour the balsamic vinegar over.
Enjoy!
pełna smaku przystawka!
OdpowiedzUsuńJest niesamowita! :) Pozdrawiam
Usuń