One of my favourite salads - tuna and plenty of vegetables!
Sałatka z tuńczykiem
Składniki (2-3 porcje)
1 puszka tuńczyka w zalewie (ok. 150 g)
2 jajka, ugotowane na twardo
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
1/4 żółtej papryki
5-6 rzodkiewek
1/2 ogórka sałatkowego
1/4 czerwonej cebuli
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki octu sherry lub czerwonego octu winnego
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Warzywa opłukać i pokroić w drobną kostkę. Jajka pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać ocet i oliwę. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Tuna salad
Ingredients (serves 2-3)
1 can tuna in brine (about 150 g)
2 eggs, hard-boiled
1/4 red bell pepper
1/4 green bell pepper
1/4 yellow bell pepper
5-6 radishes
1/2 cucumber salad
1/4 red onion
salt, freshly ground pepper
2 tablespoons sherry vinegar or red wine vinegar
olive oil
Method
Rinse vegetables and cut into small cubes. Cut eggs into small cubes. Crush tuna with a fork. Mix all, season with salt and pepper, add vinegar and olive oil. Mix thoroughly.
Enjoy!
Pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń