Although we don't have calendar autumn yet, the aura somehow requires the change of the season. Evenings and mornings are getting colder, there are more and more rain clouds. I'm not complaining because I love autumn. It's time to rest after a hot summer, it's a recovery time, physical and mental. In the autumn I begin to cook the soups, I eat them almost every day because it's the best way to take advantage of all the natural goodness. September is full of them - all the summer fruits still gather at the market stalls, but more often they give way to pumpkins, nuts, pears.
Zupa z pieczonej dyni
Składniki
500 g dyni
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 małe ziemniaki
1 pomidor
500 ml bulionu
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka kminu
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa
pestki dyni do podania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Dynię pokroić na kawałki ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Odkroić skórę i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, kmin, ostrą paprykę i tymianek i smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć ok. 10 min. Dodać pokrojonego pomidora i dynię i smażyć przez 1 min. Wyjąć tymianek i wlać bulion, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 20 min.
Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.
Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego!
Roasted pumpkin soup
Ingredients
500 g pumpkin
1 small onion
1 clove garlic
3 small potatoes
1 tomato
500 ml stock
2 sprigs thyme
1 teaspoon cumin
1/4 teaspoon cayenne pepper
salt pepper
oil
pumpkin seeds to serve
Method
Preheat the oven to 200 ° C.
Cut pumpkin into pieces and arrange on a baking tray. Put in the oven and bake for about 40 minutes. Remove from the oven and cool. Cut off the skin and cut the flesh into cubes.
In a large pot, heat the olive oil. Add onion and garlic finely chopped, cumin, cayenne pepper and thyme and cook over medium heat for about 3 minutes. Then add the diced potatoes and cook for about 10 minutes. Add the chopped tomato and pumpkin and cook for 1 minute. Remove the thyme and pour the stock, reduce the heat, cover and cook for about 20 minutes.
Remove from heat and mix to a smooth cream. Season to taste.
Serve with pumpkin seeds toasted on a dry frying pan.
Enjoy!
cudowna konsystencja tej zupki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Uwielbiam takie zupy kremy :)
Usuńprzepysznie wygląda :) u nas dwie dynie czekają na przerobienie na coś pysznego, pewnie to będzie właśnie zupa krem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do skorzystania z przepisu :) U mnie dynia praktycznie zawsze kończy w zupie :)
Usuń