17 września 2015

Zupa z pieczonej dyni/Roasted pumpkin soup

Mimo że nie mamy jeszcze kalendarzowej jesieni, aura jakby domagała się zmiany sezonu. Wieczory i ranki są coraz chłodniejsze, pojawia się coraz więcej deszczowych chmur. Nie narzekam, bo lubię jesień. To czas odpoczynku po upalnym lecie, czas regeneracji, fizycznej i psychicznej. Na jesieni zaczynam gotować zupy, jem je prawie codziennie, bo to najlepszy sposób, żeby wykorzystać wszystkie naturalne dobrodziejstwa. Wrzesień jest ich pełen - na targowych straganach zbieram jeszcze owoce lata, ale coraz częściej ustępują one miejsca dyniom, orzechom, gruszkom.

Although we don't have calendar autumn yet, the aura somehow requires the change of the season. Evenings and mornings are getting colder, there are more and more rain clouds. I'm not complaining because I love autumn. It's time to rest after a hot summer, it's a recovery time, physical and mental. In the autumn I begin to cook the soups, I eat them almost every day because it's the best way to take advantage of all the natural goodness. September is full of them - all the summer fruits still gather at the market stalls, but more often they give way to pumpkins, nuts, pears.





Zupa z pieczonej dyni


Składniki

500 g dyni 
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 małe ziemniaki
1 pomidor
500 ml bulionu 
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka kminu
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa
pestki dyni do podania


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Dynię pokroić na kawałki  ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Odkroić skórę i pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, kmin, ostrą paprykę i tymianek i smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć ok. 10 min. Dodać pokrojonego pomidora i dynię i smażyć przez 1 min. Wyjąć tymianek i wlać bulion, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 20 min.

Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.

Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego!






Roasted pumpkin soup


Ingredients

500 g pumpkin
1 small onion
1 clove garlic
3 small potatoes
1 tomato
500 ml stock
2 sprigs thyme
1 teaspoon cumin
1/4 teaspoon cayenne pepper
salt pepper
oil
pumpkin seeds to serve


Method

Preheat the oven to 200 ° C.

Cut pumpkin into pieces and arrange on a baking tray. Put in the oven and bake for about 40 minutes. Remove from the oven and cool. Cut off the skin and cut the flesh into cubes.

In a large pot, heat the olive oil. Add onion and garlic
finely chopped, cumin, cayenne pepper and thyme and cook over medium heat for about 3 minutes. Then add the diced potatoes and cook for about 10 minutes. Add the chopped tomato and pumpkin and cook for 1 minute. Remove the thyme and pour the stock, reduce the heat, cover and cook for about 20 minutes.

Remove from heat and mix to a smooth cream. Season to taste.

Serve with pumpkin seeds toasted on a dry frying pan.


Enjoy!



Wegetariański obiad V

4 komentarze:

  1. cudowna konsystencja tej zupki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wygląda :) u nas dwie dynie czekają na przerobienie na coś pysznego, pewnie to będzie właśnie zupa krem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do skorzystania z przepisu :) U mnie dynia praktycznie zawsze kończy w zupie :)

      Usuń