Pretzel buns
(miks różnych przepisów z sieci)
Składniki
Ciasto
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
350 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
550 g mąki pszennej
gruboziarnista sól morska (opcjonalnie)
Kąpiel sodowa
1,5-2 l wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Do miseczki rozkruszyć drożdże. Dodać cukier i odstawić na 10-15 min. aż drożdże się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać drożdże, olej, mleko, wodę, sól oraz 3/4 mąki. Wyrabiając, dodawać stopniowo resztę mąki. Możesz użyć mniej lub więcej mąki niż w przepisie, to zależy od jej rodzaju i chłonności. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego, ale nie klejącego się ciasta.
Włożyć wyrobione ciasto do uprzednio naoliwionej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i powyrabiać przez 2 min. Podzielić na równe części i formować owalne lub okrągłe bułki. Gotowe bułki odkładać na blachę z papierem do pieczenia. Uwaga! Bułki nie powinny się stykać. Odstawić na ok. 25 min. W między czasie przygotować kąpiel sodową. Wodę wlać do dużego garnka, dodać sól, cukier i sodę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 220oC.
Używając cedzaka, wkładać po jednej bułce do wody. Gotować po 3-4 naraz, 30 sekund do 1 min. z każdej strony. Przenosić ugotowane bułki na blachę z papierem. Używając żyletki lub bardzo ostrego noża, zrobić 2-3 cięcia na każdej bułce. Można posypać gruboziarnistą solą.
Piec przez ok. 20 min. lub aż bułki nabiorą ładnego, brązowego koloru.
Smacznego!
1 łyżeczka cukru
550 g mąki pszennej
gruboziarnista sól morska (opcjonalnie)
Kąpiel sodowa
1,5-2 l wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Do miseczki rozkruszyć drożdże. Dodać cukier i odstawić na 10-15 min. aż drożdże się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać drożdże, olej, mleko, wodę, sól oraz 3/4 mąki. Wyrabiając, dodawać stopniowo resztę mąki. Możesz użyć mniej lub więcej mąki niż w przepisie, to zależy od jej rodzaju i chłonności. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego, ale nie klejącego się ciasta.
Włożyć wyrobione ciasto do uprzednio naoliwionej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i powyrabiać przez 2 min. Podzielić na równe części i formować owalne lub okrągłe bułki. Gotowe bułki odkładać na blachę z papierem do pieczenia. Uwaga! Bułki nie powinny się stykać. Odstawić na ok. 25 min. W między czasie przygotować kąpiel sodową. Wodę wlać do dużego garnka, dodać sól, cukier i sodę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 220oC.
Używając cedzaka, wkładać po jednej bułce do wody. Gotować po 3-4 naraz, 30 sekund do 1 min. z każdej strony. Przenosić ugotowane bułki na blachę z papierem. Używając żyletki lub bardzo ostrego noża, zrobić 2-3 cięcia na każdej bułce. Można posypać gruboziarnistą solą.
Piec przez ok. 20 min. lub aż bułki nabiorą ładnego, brązowego koloru.
Smacznego!
Domowe bułęczki... coś przepysznego :)
OdpowiedzUsuńsmakują o wiele lepiej niż te ze sklepu ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułeczki, jestem ich fanką, dawno nic takiego nie piekłam, zapisuje sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńO, jak one apetycznie wyglądają! Tak chrrrrrrupiąco! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, są naprawdę świetne :)
OdpowiedzUsuńJuż jestem głodna. Idealne bułeczki na niedzielne śniadanie. Jutro je zrobię :)
OdpowiedzUsuńKuszą mnie od dawna, cudne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDajcie znać, jak Wam wyszły! :)
OdpowiedzUsuń