28 grudnia 2013

Czas na... bułeczkę/It's time for... a little bun

Dzisiaj mam dla Was przepis na super smaczne bułki. Dzięki kąpieli w wodzie z sodą smakują jak precelki :) Można je posypać gruboziarnistą solą lub zostawić tylko do przyrumienienia i zajadać się na słodko. W każdej wersji są świetne. Można użyć suchych drożdży (1 opakowanie, czyli 7 g powinno wystarczyć). Ja zawsze wolę piec na świeżych drożdżach. Uważam, że ciasto ma wtedy zupełnie inny zapach.

Pretzel buns
(miks różnych przepisów z sieci)

Składniki

Ciasto
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
350 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
550 g mąki pszennej
gruboziarnista sól morska (opcjonalnie)

Kąpiel sodowa
1,5-2 l wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Do miseczki rozkruszyć drożdże. Dodać cukier i odstawić na 10-15 min. aż drożdże się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać drożdże, olej, mleko, wodę, sól oraz 3/4 mąki. Wyrabiając, dodawać stopniowo resztę mąki. Możesz użyć mniej lub więcej mąki niż w przepisie, to zależy od jej rodzaju i chłonności. Wyrabiać aż do uzyskania gładkiego, ale nie klejącego się ciasta.

Włożyć wyrobione ciasto do uprzednio naoliwionej miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i powyrabiać przez 2 min. Podzielić na równe części i formować owalne lub okrągłe bułki. Gotowe bułki odkładać na blachę z papierem do pieczenia. Uwaga! Bułki nie powinny się stykać. Odstawić na ok. 25 min. W między czasie przygotować kąpiel sodową. Wodę wlać do dużego garnka, dodać sól, cukier i sodę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 220oC.

Używając cedzaka, wkładać po jednej bułce do wody. Gotować po 3-4 naraz, 30 sekund do 1 min. z każdej strony. Przenosić ugotowane bułki na blachę z papierem. Używając żyletki lub bardzo ostrego noża, zrobić 2-3 cięcia na każdej bułce. Można posypać gruboziarnistą solą.

Piec przez ok. 20 min. lub aż bułki nabiorą ładnego, brązowego koloru.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Domowe bułęczki... coś przepysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe bułeczki, jestem ich fanką, dawno nic takiego nie piekłam, zapisuje sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jak one apetycznie wyglądają! Tak chrrrrrrupiąco! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachęcam, są naprawdę świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już jestem głodna. Idealne bułeczki na niedzielne śniadanie. Jutro je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszą mnie od dawna, cudne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dajcie znać, jak Wam wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń