29 grudnia 2013

No to klops!/Meatloaf



Długo miałam ochotę przygotować klops. A może raczej pieczeń rzymską? Szukałam dobrego przepisu w książkach, w sieci, nic nie wydawało się godnym uwagi. Upiekłam więc coś swojego. W każdym bądź razie przepisy nie różnią się zwykle niczym wyjątkowym, szczególnie przepisy na klasyki kuchni narodowych (pieczeń rzymska oczywiście (!) pochodzi z Niemiec). W tym przepisie użyłam jednak trików Nigelli – pieczeń jest owinięta boczkiem, który chroni ją przed wysuszeniem, a do mięsa dodałam sos Worcester. Jest to więc niemiecki klops z angielskim twistem.




Klops/pieczeń rzymska
(przepis własny)

Składniki

400 g mięsa wieprzowego mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki)
200 g mięsa wołowego mielonego
1 czerstwa bułka
mleko lub woda do namoczenia bułki
1 średnia cebula
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól, pieprz
1 surowe jajko
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
ok. 10-15 plasterków boczku do owinięcia pieczeni
1-2 łyżki oleju roślinnego do smarowania formy

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200oC. Mięso wyjąć wcześniej z lodówki i włożyć do miski, aby się ociepliło. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie ok. 10 min. lub do momentu aż będzie miękka. Jajka ugotować na twardo. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do mięsa. Bułkę dobrze odsączyć z płynu, pokruszyć w palcach i dodać do mięsa razem z sosem Worcester, surowym jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać jedynie do połączenia się składników. Wylać wodę z ugotowanych jajek, rozbić delikatnie skorupkę i włożyć do zimnej wody na ok. 3 min., aby przestygły. W ten sposób będzie łatwiej je obierać. 

Przygotować formę do pieczenia. Połowę masy mięsnej wyłożyć na dno posmarowanej olejem formy. Na mięsnej masie położyć jajka, jedno obok drugiego i przykryć resztą masy, formując klops. Następnie szczelnie przykryć plastrami boczku, zawijając je pod klops. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45-50 min. Jeśli wcześniej boczek będzie zbyt mocno przyrumieniony, należy położyć na klopsie kawałek folii aluminiowej i kontynuować pieczenie.

Gotowy klops wyjąć z piekarnika i przestudzić. Świetny jest na ciepło, np. z ziemniakami tłuczonymi i surówką, jak i na zimno, np. na kanapkach.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz