Długo miałam ochotę
przygotować klops. A może raczej pieczeń rzymską? Szukałam dobrego przepisu w
książkach, w sieci, nic nie wydawało się godnym uwagi. Upiekłam więc coś
swojego. W każdym bądź razie przepisy nie różnią się zwykle niczym wyjątkowym,
szczególnie przepisy na klasyki kuchni narodowych (pieczeń rzymska oczywiście
(!) pochodzi z Niemiec). W tym przepisie użyłam jednak trików Nigelli – pieczeń
jest owinięta boczkiem, który chroni ją przed wysuszeniem, a do mięsa dodałam
sos Worcester. Jest to więc niemiecki klops z angielskim twistem.
Klops/pieczeń rzymska
(przepis własny)
Składniki
400 g mięsa wieprzowego mielonego
(najlepiej z łopatki lub szynki)
200 g mięsa wołowego mielonego
1 czerstwa bułka
mleko lub woda do
namoczenia bułki
1 średnia cebula
2-3 jajka ugotowane na
twardo
1 łyżeczka sosu
Worcestershire
sól, pieprz
1 surowe jajko
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
ok. 10-15 plasterków
boczku do owinięcia pieczeni
1-2 łyżki oleju
roślinnego do smarowania formy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Mięso wyjąć wcześniej z lodówki i włożyć do miski, aby się ociepliło. Bułkę
namoczyć w mleku lub wodzie ok. 10 min. lub do momentu aż będzie miękka. Jajka
ugotować na twardo. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do mięsa. Bułkę
dobrze odsączyć z płynu, pokruszyć w palcach i dodać do mięsa razem z sosem
Worcester, surowym jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać
jedynie do połączenia się składników. Wylać wodę z ugotowanych jajek, rozbić
delikatnie skorupkę i włożyć do zimnej wody na ok. 3 min., aby przestygły. W
ten sposób będzie łatwiej je obierać.
Przygotować formę do
pieczenia. Połowę masy mięsnej wyłożyć na dno posmarowanej olejem formy. Na
mięsnej masie położyć jajka, jedno obok drugiego i przykryć resztą masy,
formując klops. Następnie szczelnie przykryć plastrami boczku, zawijając je pod
klops. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45-50 min. Jeśli wcześniej boczek
będzie zbyt mocno przyrumieniony, należy położyć na klopsie kawałek folii
aluminiowej i kontynuować pieczenie.
Gotowy klops wyjąć z
piekarnika i przestudzić. Świetny jest na ciepło, np. z ziemniakami tłuczonymi
i surówką, jak i na zimno, np. na kanapkach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz