25 grudnia 2013

Grzeszna czekolada/Sinful chocolate



Święta to zdecydowanie czas smakołyków. Dzisiaj mam więc dla Was coś specjalnego, godnego świątecznego stołu. Francuski deser, moelleux au chocolat, czyli ciasto czekoladowo-czekoladowe. Krucha, czekoladowa powłoka kryjąca płynny, czekoladowy środek… Niebo :) Aby zwiększyć czekoladową przyjemność, użyłam solonego masła, które świetnie podkreśla głębię czekolady. Spróbujcie koniecznie!


Moelleux au chocolat
(przepis pochodzi z dwumiesięcznika "Marmiton" nr 13 wrzesień/październik 2013; tutaj w wersji lekko zmodyfikowanej) 

Składniki

200 g masła (ja użyłam solonego)
4 jajka
125 ml śmietanki 30%
200 g ciemnej czekolady
200 g cukru (ja użyłam 150 g)
5 łyżek mąki (ja użyłam 5 łyżek mielonych migdałów)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do180oC. Czekoladę rozpuścić razem z masłem i śmietanką (np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce). Dobrze wymieszać, przestudzić, a następnie dodać cukier, mąkę (lub migdały) i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy i piec przez 15 min. Następnie przestudzić i wstawić na 2 h do lodówki. 

Mała wskazówka: przed degustacją wstawić kawałek ciasta na 15 sekund do mikrofalówki na najwyższej mocy, aby uzyskać rozpływający się w ustach, czekoladowy środek. A później należy już tylko znaleźć zaciszne miejsce, w którym będziecie się oddawać czekoladowej rozpuście (najlepiej w samotności ;) ). Bon appétit !

 



2 komentarze:

  1. Czysta rozpusta :) Musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zniknęło zanim się spostrzegłam ;)

    OdpowiedzUsuń