Cofam się w czasie do
zeszłego roku, kiedy to znów miałam przyjemność podziwiać jedno z
najpiękniejszych miast, Budapeszt. To środkowo-europejskie miasto ma unikalny
klimat, z jednej strony odnajduję w nim wiele wspólnego z naszym słowiańskim,
wschodnim światem (w końcu Polak, Węgier itd.), z drugiej jednak strony nie
brak mu tej egzotycznej nuty (może chodzi o język, może o ilość przypraw
używanych w tamtejszej kuchni), która je wyróżnia. Zapraszam na wycieczkę po
Budapeszcie, w którym w powietrzu czuć wędzoną paprykę, tokaj i salami.
A jak Węgry, to i gulasz,
a jak gulasz, to placki po węgiersku. Może nie każdy podąży za moją logiką. Dla
mnie jest to jasne jak słońce :) Te smaki są dla mnie gwarantem udanego posiłku i łączą w sobie różne
tradycje kulinarne. A więc do dzieła!
Uwaga: Podaję przepis na placki ziemniaczane + gulasz. Są to moje własne
przepisy, nie klasyczny przepis na gulasz lub placek po węgiersku. Składniki i
formy dania mogą być więc nieco inne niż klasyczne.
Placki po węgiersku
Placki ziemniaczane
Składniki (na ok. 7-8
większych placków)
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2-3 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać
i zetrzeć na tarce (ja zwykle ścieram połowę na tarce o grubych oczkach i połowę
na tarce o małych oczkach). Dokładnie odsączyć masę ziemniaczano-cebulową z
wody. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Możesz potrzebować więcej mąki, aby
uzyskać odpowiednią, zwartą konsystencję.
Do grubej, dużej patelni
wlać olej na ok. 4-5 cm wysokości, tak aby placki się nie przypalały. Na rozgrzany
olej kłaść po 3 łyżki masy ziemniaczanej, lekko ja rozpłaszczając, formując
placki. Smażyć po 3-4 placki naraz. Po
kilku minutach sprawdzić, czy placki się przyrumieniły i przewrócić na drugą
stronę do zezłocenia.
Gotowe placki wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym,
który będzie absorbował nadmiar tłuszczu. Kontynuować aż do wykorzystania całej
masy.
Gulasz
Składniki
250 g mięsa wieprzowego (np.
szynki, karkówki, łopatki)
250 g mięsa wołowego
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
1 puszka krojonych pomidorów
ok. 1 l bulionu wołowego
1 łyżeczka papryki
wędzonej
½ łyżeczki papryki ostrej
odrobina oleju lub oliwy
z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
Jeśli chcemy użyć
własnego bulionu wołowego, należy wcześniej go przygotować. Możemy użyć np.
ogon lub szponder wołowy. Umyć mięso, włożyć do garnka z ok. 2 l wody. Zagotować
i odszumować (usunąć pianę z powierzchni wody). Możemy też przecedzić wodę do
innego garnka, usuwając w ten sposób pianę. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę,
małą, obraną cebulkę, kawałek pora i obranego selera, 2 listki laurowe i 3
ziela angielskie. Gotować na minimalnym ogniu przez 2-2,5 h. Po tym czasie
bulion odcedzić.
Mięso na gulasz wyjąć z
lodówki, przemyć pod zimną wodą i pokroić w średnia kostkę. Cebulę i paprykę
pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić
cebulę i smażyć do zeszklenia (ok. 2 min.). Następnie wrzucić mięso i
przyrumienić. Dodać paprykę i smażyć przez 5 min. Dodać pomidory z puszki,
przyprawy i bulion. Gotować na małym ogniu przez 40 min. Sprawdzić, czy mięso
jest miękkie. Ewentualnie dosolić do smaku.
Placki polewać gorącym
gulaszem i jak najszybciej podawać! Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz