30 grudnia 2013

Nad modrym Dunajem, czyli papryka i placki po węgiersku/Over the blue Danube or paprika and Hungarian cakes



Cofam się w czasie do zeszłego roku, kiedy to znów miałam przyjemność podziwiać jedno z najpiękniejszych miast, Budapeszt. To środkowo-europejskie miasto ma unikalny klimat, z jednej strony odnajduję w nim wiele wspólnego z naszym słowiańskim, wschodnim światem (w końcu Polak, Węgier itd.), z drugiej jednak strony nie brak mu tej egzotycznej nuty (może chodzi o język, może o ilość przypraw używanych w tamtejszej kuchni), która je wyróżnia. Zapraszam na wycieczkę po Budapeszcie, w którym w powietrzu czuć wędzoną paprykę, tokaj i salami. 













A jak Węgry, to i gulasz, a jak gulasz, to placki po węgiersku. Może nie każdy podąży za moją logiką. Dla mnie jest to jasne jak słońce :) Te smaki są dla mnie gwarantem udanego posiłku i łączą w sobie różne tradycje kulinarne. A więc do dzieła!

Uwaga: Podaję przepis na placki ziemniaczane + gulasz. Są to moje własne przepisy, nie klasyczny przepis na gulasz lub placek po węgiersku. Składniki i formy dania mogą być więc nieco inne niż klasyczne.



Placki po węgiersku



Placki ziemniaczane

Składniki (na ok. 7-8 większych placków)

1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2-3 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce (ja zwykle ścieram połowę na tarce o grubych oczkach i połowę na tarce o małych oczkach). Dokładnie odsączyć masę ziemniaczano-cebulową z wody. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Możesz potrzebować więcej mąki, aby uzyskać odpowiednią, zwartą konsystencję.

Do grubej, dużej patelni wlać olej na ok. 4-5 cm wysokości, tak aby placki się nie przypalały. Na rozgrzany olej kłaść po 3 łyżki masy ziemniaczanej, lekko ja rozpłaszczając, formując placki. Smażyć po 3-4  placki naraz. Po kilku minutach sprawdzić, czy placki się przyrumieniły i przewrócić na drugą stronę do zezłocenia. 

Gotowe placki wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, który będzie absorbował nadmiar tłuszczu. Kontynuować aż do wykorzystania całej masy.

Gulasz

Składniki

250 g mięsa wieprzowego (np. szynki, karkówki, łopatki)
250 g mięsa wołowego
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
1  puszka krojonych pomidorów
ok. 1 l bulionu wołowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
½ łyżeczki papryki ostrej
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie

Jeśli chcemy użyć własnego bulionu wołowego, należy wcześniej go przygotować. Możemy użyć np. ogon lub szponder wołowy. Umyć mięso, włożyć do garnka z ok. 2 l wody. Zagotować i odszumować (usunąć pianę z powierzchni wody). Możemy też przecedzić wodę do innego garnka, usuwając w ten sposób pianę. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, małą, obraną cebulkę, kawałek pora i obranego selera, 2 listki laurowe i 3 ziela angielskie. Gotować na minimalnym ogniu przez 2-2,5 h. Po tym czasie bulion odcedzić.

Mięso na gulasz wyjąć z lodówki, przemyć pod zimną wodą i pokroić w średnia kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia (ok. 2 min.). Następnie wrzucić mięso i przyrumienić. Dodać paprykę i smażyć przez 5 min. Dodać pomidory z puszki, przyprawy i bulion. Gotować na małym ogniu przez 40 min. Sprawdzić, czy mięso jest miękkie. Ewentualnie dosolić do smaku.

Placki polewać gorącym gulaszem i jak najszybciej podawać! Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz