30 czerwca 2014

Francuska tarta truskawkowa/French strawberry tart

Sezon truskawkowy w pełni. Czas na tartę!

Strawberry season at its peak. It's time for a tart!




Francuska tarta truskawkowa
(na podstawie "Sweet Paris" Michael Paul)


Składniki

Ciasto
200 g mąki
2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła
2 żółtka
ewentualnie kilka łyżek chłodnej wody 

Crème pâtissière
1 laska wanilii
350 ml mleka
6 żółtek
100 g drobnego cukru
50 ml śmietanki kremówki
30 g mąki
30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Glazura
150 g malin (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki cukru

truskawki


Przygotowanie

Ciasto przygotować jak w tym przepisie.

Mleko wlać do rondelka, dodać ziarenka wanilii razem ze skórką i zagotować na niewielkim ogniu (nie doprowadzać do wrzenia!). Wyjąć skórkę wanilii.

W misce zmiksować żółtka z cukrem aż do powstania kremowej, jasnej masy. Dodać śmietankę, przesiać obydwie mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Następnie do masy dodać gorące mleko, ciągle mieszając.

Tak przygotowaną masę wlać z powrotem do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i zostawić na ok. 5 min., nadal ciągle mieszając. Przelać do miski i przykryć folią aluminiową. Zostawić do ostygnięcia.

Schłodzony krem przełożyć na upieczony spód i wyrównać powierzchnię szpatułką. Truskawki opłukać, odszypułkować i ułożyć na kremie noskami do góry.

Maliny i cukier włożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści, a maliny puszczą sok. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek. Glazurą posmarować truskawki.

Tartę odstawić na 1-2 h.

Smacznego!





French strawberry tart
(based on "Sweet Paris" Michael Paul)


Ingredients

Dough
200 g all-purpose flour
2 tbsp caster sugar
a pinch of salt
100 g cold butter
2 egg yolks
a few tbsp cold water, if needed

Crème pâtissière
1 vanilla pod
350 ml milk
6 egg yolks
100 g caster sugar
50 ml whipping cream
30 g plain flour
30 g corn or potato starch 

Glaze
150 g raspberries (fresh or frozen)
2 tbsp caster sugar

strawberries



Method

Prepare dough as in this recipe.

Pour the milk into a saucepan, add the vanilla seeds together with vanilla pod and boil on low heat (do not bring to a boil!). Remove the vanilla pod.

In a bowl, mix the egg yolks with the sugar until a creamy, light batter. Add the cream, sift both flours in and whisk thoroughly. Then add the hot milk, whisking constantly.

Pour t
he prepared batter back into the saucepan and heat, stirring constantly. Then reduce the heat to low and let it simmer for about 5 minutes, still stirring. Pour into a bowl and cover with aluminum foil. Set aside to cool.

Transfer the batter into the pre-baked dough and level the surface with a spatula. Rinse strawberries and place on the top of the batter with their noses in the air.

Put the raspberries and sugar into a saucepan and cook over low heat until sugar is dissolved and raspberries release their juice. Strain through a sieve to get rid of the pips and brush over the strawberries

Leave for 1-2 h.


Enjoy!







4 komentarze:

  1. Śliczne truskaweczki:) a tarta na pewno wyszła pysznie, bo wygląda tak, że chciałoby się aż ugryźć ekran:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i potwierdzam - wyszła przepysznie! :D

      Usuń
  2. Pyszna prostota :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jak pyszna ;) pozdrawiam serdecznie

      Usuń