1 czerwca 2014

Muffiny z kawałkami czekolady/Muffins with chocolate chunks

Dla wszystkich dzieci - tych mniejszych i tych trochę większych ;)

For all the kids - those little and those bigger ones ;)



Muffiny z kawałkami czekolady
(przepis Vahiné)


Składniki (12 mufinów)

250 g mąki
1 proszek do pieczenia
szczypta soli
100 g groszków czekoladowych (lub drobno pokrojonej ciemnej czekolady)
1 jajko
100 g cukru
150 ml mleka
125 g roztopionego i ostudzonego masła + do wysmarowania formy


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC. Wysmaruj masłem formę na mufiny.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać sól i groszki czekoladowe (lub czekoladę) i wymieszać. Odstawić.

Do osobnej miski wbić jajko, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę (ok. 5 min.). Dodać mleko i masło i szybko zmiksować do połączenia składników.

Masę jajeczną dodać do mąki i dokładnie wymieszać szpatułką.

Masę wlać do formy na mufiny, wypełniając otwory do 3/4 głębokości.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min. aż mufiny ładnie wyrosną i nabiorą złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!



Muffins with chocolate chunks
(Vahiné recipe)


Ingredients (12 muffins)

250 g flour
1 baking powder
a pinch of salt
100 g chocolate chips (or finely chopped dark chocolate)
1 egg
100 g sugar
150 ml milk
125 g butter, melted and cooled + extra for greasing the mold



Method

Preheat the oven to
180oC. Grease a muffin mold with butter.

Sift flour and baking powder into a bowl. Add salt and chocolate chips (or chocolate) and mix. Set aside.

Break an egg
to a separate bowl, add sugar and mix until fluffy (about 5 minutes). Add milk and butter and mix quickly to combine the ingredients.

Add the egg batter to the flour and mix thoroughly with a spatula.

Pour the batter into a muffin mold, filling holes only in 3/4 depth.

Put in the oven and bake for about 25 minutes until muffins will grow nicely and get golden brown.

Remove from the oven and let them cool.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz