6 czerwca 2014

Sałatka ze szparagami i halloumi/Asparagus and halloumi cheese salad

Od dawna chciałam spróbować sera halloumi i wreszcie go znalazłam. Jest słodkawy, o lekko gumowatej konsystencji, produkowany z owczego mleka. Pysznie się komponuje w sałatce ze szparagami i innymi warzywami. Tym razem bez winegretu, tylko sól, pieprz, sok z cytryny i oliwa z oliwek jako dressing.

I wanted to try halloumi cheese for a long time and I finally found it. It's sweet, with a slightly rubbery consistency, made ​​from sheep's milk. It's compliments deliciously the asparagus and other vegetables in a salad. This time without any vinaigrette, just salt, pepper, lemon juice and olive oil as a dressing.



Sałatka ze szparagami i halloumi


Składniki (1 porcja)

garść mieszanki sałat
4 pomidorki koktajlowe
3 pieczarki
4-5 zielonych szparagów
4 kawałki sera halloumi
kilka listków bazylii

Dressing
sok z ćwiartki cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
fleur de sel (lub inna sól)
świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Sałatę umyć i położyć na talerzu.

Pomidorki opłukać, przekroić na pół i dodać do sałaty.

Pieczarki opłukać, obrać, pokroić w plasterki i dodać do sałaty.

Szparagi opłukać, odłamać twarde końce i zblanszować (wrzucić na 2 min. do wrzącej wody). Opłukać zimną wodą, pokroić na 2-3 cm kawałki i dodać do reszty warzyw.

Ser zgrillować lub usmażyć na patelni po 2 min. z każdej strony. Ułożyć na warzywach.

Sałatkę udekorować listkami bazylii, posypać solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i oliwą.

Smacznego!




























Asparagus and halloumi cheese salad


Ingredients (serves 1)

a handful of lettuce mix
4 cherry tomatoes
3 mushrooms
4-5 green asparagus
4 pieces halloumi cheese
a few leaves of basil

Dressing
juice from a quarter lemon
2 tbsp olive oil
fleur de sel (or other salt)
freshly ground pepper


Method

Rinse the lettuce and place on a plate.

Rinse the tomatoes, cut them in half and add to the lettuce.

Rinse mushrooms, peel them, cut into slices and add to the lettuce.

Rinse asparagus, snap off tough ends and blanch them (toss for 2 minutes in boiling water). Rinse with cold water, cut into 2-3 cm pieces and add to the rest of the vegetables.

Grill the cheese or fry it in a pan for 2 minutes each side. Puton vegetables.

Garnish the salad with basil leaves, season with salt and pepper and pour over the lemon juice and olive oil.


Enjoy!


  Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz