I love summer evenings. The delicate scent of the night-scented stock, the chirping of crickets, the warm wind in the hair. I like sitting outside and looking at the moon, searching for shooting stars and relishing the silence that slowly collapses around me. The lights slowly fade in the windows. Another shutters close. They squeak, unolied. Voices subside, unwanted. And I'm sitting immobilized, enchanted by the spectacle.
Orkiszowa quiche ze szparagami i boczkiem
Składniki
Ciasto
250 g mąki orkiszowej
100 g zimnego masła + do wysmarowania formy
2 żółtka
1 łyżeczka soli
ewentualnie zimna woda
Farsz
1 pęczek zielonych szparagów
100 g wędzonego boczku
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
50 ml śmietany kremówki
2 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i pokrojone w kosteczkę masło. Wyrabiać między palcami aż do powstania kruszonki. Następnie dodać żółtka i ewentualnie dodając wodę, uformować kulę. Owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h.
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Formę na tartę wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, dokładnie dociskając do boków. Na wierzchu ułożyć folię aluminiową i obciążenie (ja używam ciecierzycy). Włożyć do piekarnika i piec przez 12 min. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika.
Farsz
Szparagi opłukać, odłamać twarde końce i zblanszować (wrzucić na 2 min. do wrzącej wody). Opłukać pod zimną wodą.
W misce roztrzepać jajka. Dodać śmietany, sól i pieprz, boczek i dokładnie wymieszać. Powstałą masę wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć szparagi. Włożyć do piekarnika i piec przez 30-35 min. aż wierzch się zezłoci.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Smacznego!
Spelt quiche with asparagus and bacon
Ingredients
Dough
250 g spelt flour
100 g cold butter + to grease the mold
2 egg yolks
1 tsp salt
250 g spelt flour
100 g cold butter + to grease the mold
2 egg yolks
1 tsp salt
cold water
Stuffing
1 bunch green asparagus
100 g smoked bacon
4 tbsp thick sour cream
50 ml whipping cream
2 eggs
salt and freshly ground pepper
Stuffing
1 bunch green asparagus
100 g smoked bacon
4 tbsp thick sour cream
50 ml whipping cream
2 eggs
salt and freshly ground pepper
Method
Dough
Sift the flour into a bowl. Add salt and butter cut into cubes. Knead between your fingers until crumbled. Then add the egg yolks and possibly adding water to form a ball. Wrap it in cling film and place in the fridge for 1 hour.
Preheat the oven to 180oC.
Grease a tart mold with butter. Roll out the chilled dough and put into the mold, carefully pushing to the sides. Put the aluminum foil and a load (I use chickpeas) over . Put in the oven and bake for 12 minutes. Then remove the foil and bake for 10 minutes. Remove from the oven.
Stuffing
Rinse asparagus, snap off tough ends and blanch them (toss for 2 minutes in boiling water). Rinse under cold water.
In a bowl, beat eggs. Add cream, salt and pepper, bacon and mix thoroughly. Pour the prepared batter on the pre-baked dough. Put the asparagus over. Put in the oven and bake for 30-35 minutes until the top gets golden brown.
Remove from the oven and cool slightly.
Sift the flour into a bowl. Add salt and butter cut into cubes. Knead between your fingers until crumbled. Then add the egg yolks and possibly adding water to form a ball. Wrap it in cling film and place in the fridge for 1 hour.
Preheat the oven to 180oC.
Grease a tart mold with butter. Roll out the chilled dough and put into the mold, carefully pushing to the sides. Put the aluminum foil and a load (I use chickpeas) over . Put in the oven and bake for 12 minutes. Then remove the foil and bake for 10 minutes. Remove from the oven.
Stuffing
Rinse asparagus, snap off tough ends and blanch them (toss for 2 minutes in boiling water). Rinse under cold water.
In a bowl, beat eggs. Add cream, salt and pepper, bacon and mix thoroughly. Pour the prepared batter on the pre-baked dough. Put the asparagus over. Put in the oven and bake for 30-35 minutes until the top gets golden brown.
Remove from the oven and cool slightly.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz