14 czerwca 2014

Orkiszowa quiche ze szparagami i boczkiem/Spelt quiche with asparagus and bacon

Uwielbiam letnie wieczory. Delikatny zapach maciejki, cykanie świerszczy, ciepły wiatr we włosach. Lubię siedzieć na zewnątrz i patrzeć na księżyc, wypatrywać spadających gwiazd i smakować ciszę, która powoli zapada wokół. Światła powoli gasną w oknach. Kolejne okiennice się zamykają. Piszczą, nienaoliwione. Głosy cichną, niechciane. A ja, siedzę unieruchomiona, zaczarowana spektaklem.


I love summer evenings. The delicate scent of the night-scented stock, the chirping of crickets, the warm wind in the hair. I like sitting outside and looking at the moon, searching for shooting stars and relishing the silence that slowly collapses around me. The lights slowly fade in the windows. Another shutters close. They squeak, unolied. Voices subside, unwanted. And I'm sitting immobilized, enchanted by the spectacle.



Orkiszowa quiche ze szparagami i boczkiem


Składniki

Ciasto
250 g mąki orkiszowej
100 g zimnego masła + do wysmarowania formy
2 żółtka
1 łyżeczka soli
ewentualnie zimna woda

Farsz
1 pęczek zielonych szparagów
100 g wędzonego boczku
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
50 ml śmietany kremówki
2 jajka 
sól, świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie

Ciasto
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i pokrojone w kosteczkę masło. Wyrabiać między palcami aż do powstania kruszonki. Następnie dodać żółtka i ewentualnie dodając wodę, uformować kulę. Owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Formę na tartę wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, dokładnie dociskając do boków. Na wierzchu ułożyć folię aluminiową i obciążenie (ja używam ciecierzycy). Włożyć do piekarnika i piec przez 12 min. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze 10 min. Wyjąć z piekarnika.

Farsz
Szparagi opłukać, odłamać twarde końce i zblanszować (wrzucić na 2 min. do wrzącej wody). Opłukać pod zimną wodą.

W misce roztrzepać jajka. Dodać śmietany, sól i pieprz, boczek i dokładnie wymieszać. Powstałą masę wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć szparagi. Włożyć do piekarnika i piec przez 30-35 min. aż wierzch się zezłoci.

Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Smacznego!



 Spelt quiche with asparagus and bacon


Ingredients

Dough
250 g spelt flour
100 g cold butter +
to grease the mold
2 egg yolks
1 tsp salt
cold water

Stuffing
1 bunch green asparagus
100 g smoked bacon
4 tbsp thick sour cream
50 ml whipping cream
2 eggs
salt and freshly ground pepper
 


Method 

Dough 
Sift the flour into a bowl. Add salt and butter cut into cubes. Knead between your fingers until crumbled. Then add the egg yolks and possibly adding water to form a ball. Wrap it in cling film and place in the fridge for 1 hour.

Preheat the oven to
180oC.

Grease a tart mold with butter. Roll out the chilled dough and put into the mold, carefully pushing to the sides. Put the aluminum foil and a load (I use chickpeas)
over . Put in the oven and bake for 12 minutes. Then remove the foil and bake for 10 minutes. Remove from the oven.

Stuffing 

Rinse asparagus, snap off tough ends and blanch them (toss for 2 minutes in boiling water). Rinse under cold water.

In a bowl, beat eggs. Add cream, salt and pepper, bacon and mix thoroughly. Pour the prepared batter on the pre-baked dough. Put the asparagus over. Put in the oven and bake for 30-35 minutes until the top gets golden brown.


Remove from the oven and cool slightly.
 

Enjoy!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz