5 czerwca 2014

Sernik z musem truskawkowym/Cheesecake with strawberry mousse

W każde Święta był na stole. Tradycyjnie biało-czarny. Specjalność mamy. Siedziałam przy niej w kuchni i patrzyłam, jak wrzuca do malaksera kawałki twarogu. Później wylizywałam miskę z resztkami słodkiej masy serowej. Czekaliśmy niespokojnie aż będzie gotowy, zaglądając raz po raz do kuchni, zapalając światło w piekarniku. A potem było już tylko czekanie na moment, kiedy będzie można już jeść. Zwykle czekaliśmy tylko kilka minut, aby trochę przestygł. Taki jeszcze gorący był najlepszy. Zawsze czekałam aż ktoś weźmie "rogi", aby móc cieszyć się moimi ulubionymi kawałkami ze środka blachy. I do tej pory zostały mi te "środki" :)

Dzisiaj proponuję wersję na czasie, z musem truskawkowym. Masa serowa z cottage cheese i mascarpone, jako że na tak zwanym Zachodzie raczej nie uświadczy się twarogu, ale to wcale nie odejmuje ciastu uroku ;)


Every holidays it was on the table. Traditionally black and white. Mom's specialty. I sat beside her in the kitchen and watched the cheese pieces thrown into the food processor. Then I licked the bowl with the sweet cheese batter's leftovers. We waited restlessly until it was ready, looking from time to another into the kitchen, turning the light on in the oven. And then it was just waiting for the moment when we could finally eat it. Usually, we only waited a few minutes to make sure it's not that hot anymore. It was best still a bit hot though. I always waited until someone takes the "sides" to be able to enjoy my favorite pieces from the middle of the baking mold. And so far I have still these "middles" :)

Today I propose a season version, with strawberry mousse. The cheese batter is made of cottage cheese and mascarpone, as you won't rather get the real Polish "white" cheese, as we call it, used in the Polish cheesecake recipes. It does not deduct, however, the cheesecake charm  ;)



Sernik z musem truskawkowym
(na podstawie strony Kwestia Smaku)


Składniki (na dużą blachę 20x33)

Spód
200 g korzennych ciasteczek speculoos (lub innych, ulubionych)
2 łyżki masła

Masa serowa
450 g twarogu (najlepiej już zmielonego) lub cottage cheese
550 g mascarpone
3/4 szkl. drobnego cukru
5 jajek
2 żółtka
skórka starta z 1 cytryny

Mus truskawkowy
800 g truskawek
500 ml zimnej śmietanki kremówki 
6 łyżek cukru pudru
10 g (lub 4 listki) żelatyny  
1 cukier wanilinowy (7,5 g)


Przygotowanie

Spód
Dokładnie pokruszyć ciastka i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć na blachę i wstawić do lodówki.

Masa serowa
Piekarnik nagrzać do 175oC.

Ser i mascarpone zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku (i żółtku), za każdym razem dokładnie miksując. Gotową masę wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika. Piec 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec 30 min.

Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki.

Na tym etapie można zostawić ciasto w lodówce do następnego dnia. W ten sposób masa serowa dokładnie się zetnie, a my nie będziemy musieli robić wszystkiego jednego dnia.

Mus truskawkowy
Umyć 500 g truskawek, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem. Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodać cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. 

Żelatynę podgrzać na małym ogniu (bez zagotowywania!) w kilku łyżkach wody. Dodać kilka łyżek musu i podgrzać jeszcze chwilę, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. Następnie wlać żelatynę do reszty musu truskawkowego. 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać ostudzony mus z żelatyną i dokładnie wymieszać.

Umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki pozostałe 300 g truskawek i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wylać na masę serową.

Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego!



Cheesecake with strawberry mousse
(based on Kwestia Smaku website)


Ingredients (for a big mold 20x33)

Base
200 g spicy speculoos cookies (or other, favorite ones)
2 tbsp butter

Cheese batter
450 g Polish "twaróg" cheese (preferably already ground) or cottage cheese
550 g mascarpone
3/4 cups caster sugar
5 eggs
2 egg yolks
grated zest of 1 lemon

Strawberry mousse
800 g strawberries
500 ml cold whipping cream
6 tbsp icing sugar
10 g (or 4 leaves) gelatin
1 vanilla sugar (7.5 g)
Method

BaseCrush cookies thoroughly and mix with melted butter. Turn out onto a mold and refrigerate.

Cheese batterPreheat the oven to
175oC.

Mix cheese and mascarpone until smooth. Add sugar and lemon zest and mix thoroughly. Then add one egg (and yolk) each time mixing thoroughly. Pour the finished batter over the crushed cookies and put in the oven. Bake for 15 minutes, then reduce the temperature to 120°C and bake for 30 minutes.

Remove from the oven, cool down and refrigerate.

At this stage, you can leave the cake in the refrigerator until the next day. This way the cheese batter will set thoroughly and you will not have to do everything in one day.

Strawberry mousseRinse 500 g strawberries, cut into smaller pieces and mix with blender. Strain through a sieve to get rid of the little pips. Add vanilla sugar and mix thoroughly.

Heat the gelatin over low heat (without boiling!) in a few tablespoons of water. Add a few tablespoons of mousse and heat for a moment so that gelatin is well dissolved. Then pour the gelatin to the rest of the strawberry mousse.

Whip the cream to stiff adding the icing sugar at the end. Add the cooled mousse with gelatin and mix thoroughly.

Rinse and cut into smaller pieces the remaining 300 g strawberries and add to the mousse. Mix thoroughly and pour on the cheese batter.

Refrigerate for several hours, preferably overnight.

 
Enjoy!




Milion smaków truskawek Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda cudnie :) Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Był przepyszny! Leciutki dzięki musowi i kremowy dzięki masie serowej :)

      Usuń