4 czerwca 2014

Smażony dorsz w panierce z wędzoną papryką/Fried cod with smoked paprika breadcrumbs

Jest pięknie. Ostatnie dni są słoneczne i gorące. Mistral przywiewa ciepłe powietrze z południa. I zapach owoców, zapach lata.

Lato kojarzy mi się z morzem, a morze ze smażoną rybą zamówioną w obskurnym barze przy plaży. Ze środka mikroskopijnego baru unosi się znajomy zapach smażonej ryby, podawanej z frytkami na papierowym talerzyku z plastikowymi sztućcami. Smak wakacji!


It's beautiful. The last days are sunny and hot. Warm southern air comes with the mistral. And the smell of the fruit, the smell of summer.

Summer reminds me of the sea, and the sea reminds me of fried fish ordered in a dingy bar on the beach. There's a
familiar smell of fried fish coming from the center of the microscopic bar. It's served with french fries on a paper plate with plastic cutlery. The taste of holidays!



Smażony dorsz w panierce z wędzoną papryką


Składniki (1 porcja)

1 filet z dorsza
1-2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka masła do smażenia


Przygotowanie

Filet opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło. Jajko roztrzepać, dodać sól, pieprz i paprykę i dokładnie wymieszać. Bułkę tartą wysypać do osobnego talerza.

Rybę zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce i smażyć z każdej strony na średnim ogniu ok. 4-5 min. aż nabierze złotego koloru.

Podawać z sałatką.

Smacznego!



 
Fried cod with smoked paprika breadcrumbs


Ingredients (serves 1)


1 cod fillet
1-2 tbsp bread crumbs
1 egg
1/2 tsp smoked paprika
salt and freshly ground pepper
1 tbsp butter for frying


Method

Rinse
and dry the fillet. In a skillet heat the butter. Beat egg, add salt, pepper and paprika and mix thoroughly. Put breadcrumbs into a separate plate.

Dip fish in egg, then coat in breadcrumbs and fry on each side over medium heat about 4-5 minutes until it becomes golden brown.

Serve with salad.


Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz