We're having a heat wave here. In such circumstances, I always choose a salad.
Sałatka z mozzarellą i boczkiem
Składniki (1 porcja)
3 liście sałaty
kawałek ogórka
3-4 plasterki pomidora (użyłam pomidora bawole serce)
4 rzodkiewki
1/2 małej kulki mozzarelli (użyłam mozzarelli z mleka bawolego, można jednak użyć zwykłej mozzarelli)
ok. 45 g wędzonego boczku
Dressing
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Boczek podsmażyć "na chrupko" na patelni. Wyłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Warzywa opłukać. Na talerzu ułożyć porwaną sałatę, plasterki ogórka, pomidora, rzodkiewki oraz mozzarelli. Posypać chrupiącym boczkiem.
Wymieszać wszystkie składniki dressingu i polać sałatkę.
Smacznego!
Mozzarella and bacon salad
Ingredients (serves 1)
3 lettuce leaves
a piece of cucumber
3-4 slices tomato (I used buffalo heart)
4 radishes
1/2 small mozzarella ball (I used mozzarella from buffalo milk, but you can use a regular one)
about 45 g smoked bacon
Dressing
2 tbsp lemon juice
3 tbsp olive oil
salt and freshly ground pepper
Method
Fry bacon till crisp in the pan. Put on paper towel to drain.
Rinse vegetables. On a plate put torn lettuce, sliced cucumber, tomato, radish and mozzarella. Sprinkle with crispy bacon.
Mix all dressing ingredients and pour over salad.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz