31 maja 2014

Sałatka z panierowanym kurczakiem i pieczarkami/Breaded chicken and mushrooms salad

Kolejna propozycja sałatkowa :) Nic na to nie poradzę - uwielbiam sałatki! :D

Another salad :) I can't help it - I love salads! :D



Sałatka z panierowanym kurczakiem i pieczarkami


Składniki (1 porcja)

garść mieszanki sałat
1 mały filet z kurczaka
1 jajko
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
olej do smażenia
2 łyżki bułki tartej
kawałek ogórka
5 pomidorków koktajlowych
3 pieczarki 
1/2 łyżki masła do smażenia pieczarek
kilka listków bazylii 


Winegret
1 łyżeczka octu jabłkowego
3 łyżeczki oleju z orzechów włoskich (lub oliwy z oliwek)
fleur de sel (lub inna sól)
świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Jajko roztrzepać w głębokim talerzu. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Bułkę tartą wysypać na osobny talerz. Na patelni rozgrzać olej.

Filet z kurczaka opłukać i osuszyć. Zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć ok. 4-5 min. z każdej strony na średnim ogniu. Odłożyć do odpoczęcia na 5 min., a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Sałatę opłukać i położyć na talerzu. Ogórka opłukać, obrać i pokroić w plasterki. Położyć na sałacie. Pomidorki opłukać, przekroić na połowę i dodać do sałaty i ogórka. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przełożyć na talerz z resztą warzyw razem z kawałkami kurczaka. Posypać listkami bazylii.

Wymieszać wszystkie składniki winegretu i polać sałatkę.

Smacznego!





Breaded chicken and mushrooms salad



Ingredients (serves 1)

a handful of lettuce mix 
1 small chicken fillet 
1 egg 
salt and pepper 
1/2 tsp herbes de Provence
oil for frying 
2 tbsp breadcrumbs 
a piece of cucumber
5 cherry tomatoes
3 mushrooms 
1/2 tbsp butter for frying mushrooms 
a few leaves of basil

Vinaigrette 

1 tsp cider vinegar 
3 tsp walnut oil (or olive oil) 
fleur de sel (or other salt) 
freshly ground pepper


Method


Beat the egg in a deep plate. Add salt, pepper, herbs de Provence and mix thoroughly. Put the breadcrumbs on a separate plate. In a skillet, heat the oil.


Rinse and dry the chicken fillet. Dip in egg, then coat in breadcrumbs. Fry for about 4-5 minutes on each side over medium heat. Set aside to rest for 5 minutes, then cut into smaller pieces.

Rinse the lettuce and place on a plate. Rinse the cucumber, peel it and cut into slices. Place on the lettuce. Rinse the tomatoes, cut them in half and add to the lettuce and cucumber. Peel mushrooms, cut into slices and fry in butter. Transfer to a plate with the rest of the vegetables along with the chicken pieces. Sprinkle with basil leaves.


Mix all vinaigrette ingredients and pour over salad.


Enjoy!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz