20 maja 2014

Frittata z szynką parmeńską, Comté i szparagami/Parma ham, Comté and asparagus frittata

Błyskawiczny i prosty lunch lub kolacja. Uniwersalny, ponieważ oprócz jajek składniki są zmienne - możecie dodać to, co akurat znajduje się w Waszej lodówce. I do tego pyszny!

Quick and easy lunch or dinner. Versatile, because, besides eggs, all the ingredients are variable - you can add whatever is in your refrigerator. And additionally, it's delicious!



Frittata z szynką parmeńską, Comté i szparagami 


Składniki (2 porcje)

7 jajek
4 plastry szynki parmeńskiej
100 g sera Comté lub innego sera (może być Parmezan)
4-5 zielonych szparagów
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
oliwa z oliwek do posmarowania formy
kilka listków bazylii do dekoracji  (opcjonalnie)


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Szparagi dokładnie opłukać, odłamać twarde końce i zblanszować (wrzucić na 2 min. do gotującej się wody). Opłukać zimną wodą i pokroić na 2 cm kawałki.

Ser zetrzeć na tarce.

W misce roztrzepać jajka, dodać porwaną na mniejsze kawałki szynkę, szparagi i starty ser. Posolić, dodać pieprz i gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.

Formę do zapiekania wysmarować oliwą, wlać masę jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min. aż frittata nabierze złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Można posypać listkami bazylii.

Podawać np. z bagietką.

Smacznego!



Parma ham, Comté and asparagus frittata


Ingredients (serves 2)

7 eggs
4 slices of Parma ham
100 g Comté cheese or other cheese (e.g. Parmesan)
4-5 green asparagus
salt and pepper
1/2 tsp nutmeg
olive oil to grease the mold
a few basil leaves for decoration (optional)


Method

Preheat the oven to
180oC.

Rinse
asparagus thoroughly, break off the tough ends and blanch (toss for 2 minutes in boiling water). Rinse with cold water and cut into 2 cm pieces.

Grate cheese.

In a bowl, beat eggs, add
ham torn into smaller pieces, asparagus and grated cheese. Season with salt, pepper and nutmeg and mix thoroughly.

Grease baking pan with olive oil, pour in the egg batter and put into the preheated oven. Bake for about 20-25 minutes until frittata becomes golden brown.

Remove from the oven and let it cool.

You can sprinkle with basil leaves.

Serve e.g.with baguette.

Enjoy!


  
Szparagi

1 komentarz: