13 maja 2014

Sałatka z oliwkami, fetą i serowymi grzankami/Olives, feta and cheese croutons salad

Wiosna, wiosna i od razu mam ochotę na sałatkę!

Spring, spring and I need a salad immediately!




 Sałatka z oliwkami, fetą i serowymi grzankami


Składniki (1 porcja)

garść mieszanki sałat
kawałek ogórka
kilka czarnych oliwek
20 g fety
cebula dymka
kilka listków bazylii
3 kromki bagietki
3 plasterki sera pleśniowego (użyłam brie)

Winegret
1/2 łyżki ziarnistej musztardy
1/2 łyżki miodu
1/2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Warzywa opłukać. Pokroić ogórka, dymkę i fetę. Na talerzu ułożyć sałatę, ogórka, dymkę i fetę. Dodać oliwki i porwaną na kawałki bazylię. 

Wymieszać wszystkie składniki winegretu i polać sałatkę.

Na bagietce położyć plasterki sera i zapiec w piekarniku w 180oC przez 3 minuty aż ser zacznie się topić.
Tak przygotowane grzanki ułożyć na sałatce.

Smacznego!






Olives, feta and cheese croutons salad 


Ingredients (serves 1)

a handful of lettuce mix
a piece of cucumber
some black olives
20 g feta
spring onions
a few leaves of basil
3 slices of baguette
3 slices of French style cheese (I used brie)

Vinaigrette
1/2 tbsp grainy mustard
1/2 tbsp honey
1/2 tbsp white wine vinegar
2 tbsp olive oil
salt and freshly ground pepper


Method

Rinse vegetables. Cut the cucumber, spring onions and feta. On a plate arrange lettuce, cucumber, spring onions and feta. Add olives and basil torn to pieces.

Mix all vinaigrette ingredients and pour over salad.

Put cheese
on the baguette slices and bake in the oven at 180°C for 3 minutes or until cheese begins to melt.

Put the prepared croutons on a salad.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz