Kolejny klasyk kuchni francuskiej,
ku mojej uciesze, kolejna czekoladowa rozpusta ;) W oryginalnym przepisie jest
mnóstwo cukru, który ograniczyłam do 1 łyżki, ale uważam, że cukier można w
ogóle usunąć i cieszyć się głębią ciemnej czekolady. Dodatkowo użyłam masła
z kryształkami soli, które może być trudne do znalezienia w Polsce, jednak można
użyć zwykłego solonego masła lub masła niesolonego i dodać 2 szczypty soli.
Uwielbiam dodatek soli do czekoladowych deserów. Sól świetnie podkreśla smak
czekolady.
Another
French cuisine classic, to my delight, another chocolate
sin ;) There’s a lot of sugar in the original recipe, which I limited to
1 tablespoon, but I believe that you
can even remove the
sugar from the recipe and enjoy the deep taste of
dark chocolate. In addition,
I used butter with salt crystals, which is common in
France but can be difficult to find
elsewhere. You can use, however, a regular salted
butter or unsalted butter and add 2 pinches
of salt. I love the addition of salt to chocolate
desserts. Salt emphasizes well the
flavor of chocolate.
Fondant au chocolat
(na podstawie przepisu Grand Fermage)
Składniki (2 porcje)
50 g ciemnej czekolady
1 łyżka drobnego cukru
2 jajka
1 łyżeczka mąki
50 g solonego masła
(użyłam masła z kryształkami soli) + do wysmarowania ramekinów
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Czekoladę i masło rozpuścić
w kąpieli wodnej. Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonej czekolady. Dokładnie
wymieszać. Następnie dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać.
Ramekiny wysmarować masłem,
wlać masę czekoladową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić.
Smacznego!
Fondant au chocolat
(based on Grand Fermage recipe)
Ingredients (serves 2)
50
g dark chocolate
1 tbsp caster sugar
2 eggs
1 tsp flour
50 g salted butter (I used butter with salt crystals) + to grease the ramekins
1 tbsp caster sugar
2 eggs
1 tsp flour
50 g salted butter (I used butter with salt crystals) + to grease the ramekins
Method
Preheat the oven to 180oC.
Melt
chocolate and butter in a water bath. Beat eggs and add to cooled chocolate.
Mix thoroughly. Then add the flour and sugar and mix thoroughly.
Grease
ramekins with butter, pour the chocolate mass in and put into the preheated oven and bake for about 20 minutes.
Remove
from the oven and let it cool.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz